Парите от Сребърния фонд ще си стоят на депозит, без да носят печалба от инвестиции


Парите от Сребърния фонд ще си стоят на депозит, без да носят печалба от инвестиции
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2487

Парите, събрани в Сребърния фонд, ще продължат да си стоят на депозит в БНБ, без да носят никаква печалба от инвестиции. Това реши правителството на днешното си редовно заседание (3 октомври), с приемането на Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. "Сребърен фонд") и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2019-2021 година.

Като причина за решението се посочва, че "настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск". Казано по-просто, рискът на пазарите е прекалено висок, според държавата.

Специфика на управление на Сребърния фонд

В края на септември беше публикуван проект за отчет на Националната стратегия за демографско развитие на България (2012 – 2030). В него се обръща внимание и на следното - "Укрепване на Фонд "Сребърен" за стабилизиране на пенсионната система", предвид това, че от 2012 година парите във фонда стоят на депозит в БНБ и не се инвестират, за да се увеличат. По закон до 70% от средствата могат да се инвестират в акции на страни - членки на ЕС, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации. А във фонда влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от излишъка в бюджета, ако има такъв.

Има обаче уловка – как със "счетоводни хватки" да не се попълва фондът. Това става, като например при приватизация приватизираното държавно дружество първо да отива в портфолиото на Държавната консолидационна компания (ДКК), след това ДКК ги продава, а приходите изплаща на бюджета като дивидент т.е. не говорим за приходи от приватизация – поне формално. Практиката беше възприета по времето на Симеон Дянков, а в Закона за бюджет 2018 директно беше заложено парите от бъдещата концесия на Летище София да не отиват в Сребърния фонд, както би трябвало.

През 2007 година Сребърният фонд беше създаден с дългосрочна цел – да има пари за пенсии тогава, когато дефицитът в пенсионната система стане непоносим. Според прогноза на НОИ през 2060 година дефицтът ще е 9% от БВП, а горе-долу толкова е целият сегашен разход за пенсиите. Идеята при създаването на Сребърния фонд беше той непрекъснато да се пълни от приходи от приватизация и концесии, а средствата да се инвестират разумно, за да се увеличават. За това беше разписана дори ясна стратегия, има и специални законови текстове – в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК).

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички