Парламентарна комисия остави хиляди хора без възможност да получат неизплатените си заплати


Парламентарна комисия остави хиляди хора без възможност да получат неизплатените си заплати
Снимка: БГНЕС

2203

Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание на практика остави над 3 хил. души, чиито заплати не са изплатени, без възможност да си получат възнагражденията.

Това стана след приемане на второ четене на промени в Кодекса на труда, които отлагат влизането в сила на по-сурови текстове относно неизплатени възнаграждения за 1 юли следващата година. Тогава обаче ще е изтекъл 12-месечният срок, в който хиляди работници могат да си поискат парите и на практика те няма да могат да си получат заработеното от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятия. Сред случаите, за които става въпрос, е този с веригата "Пикадили".

Отлагането беше предложено от депутата от ГЕРБ Юлиян Папашимов, като решението мина на косъм с 10 гласа "за", 6 "против" и 3 "въздържал се". Според новите текстове, които няма да влязат в сила навреме за много хора, Инспекцията по труда  получава повече права за борба със забавените заплати, пише Actualno.com.

Законопроектът съдържа текстове, според които на служителите се дава възможност да искат по-бързо издаване на заповед за незабавно изпълнение на база предписанията на "Главна инспекция по труда". Идеята е работещите да могат по-лесно да търсят начислените си и неизплатени възнаграждения. Друга възможност за работещите е предоставена по линия на Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители, от който служителите да си получават вземанията за трудови възнаграждения. Идеята е гарантираните вземания да бъдат отпускани в срок от три месеца от датата на вписване в Търговския регистър на решението за откриване на производство по несъстоятелност.

Оправданието, което управляващите, начело със социалния министър Бисер Петков (на снимката), използваха днес (29 ноември), е, че Инспекцията по труда нямала готовност, нямала юристи и експерти, които трябва да подготвят документите до съда за обявяване на несъстоятелност. По време на заседанието на комисията омбудсманът Мая Манолова, предусещайки какво решение се готви да вземе мнозинството, предложи собствените си услуги безвъзмездно - нейните юристи да поемат обработката на сигналите, само и само хората да си получат парите. Аргументите ѝ обаче не бяха приети и отлагането беше прието.

Все пак предстои второ гласуване в пленарна зала, където въпросът ще се реши окончателно.

Реакцията на Манолова

След заседанието днес, на брифинг в Народното събрание, Манолова беше изключително разстроена и обясни, че не просто е гневна на решението на комисията, а е отчаяна. Тя припомни, че води тази битка от 11 месеца, за да може законодателни промени да дадат по-голям шанс на служителите на фалирали предприятия да си получат заработеното.

Манолова бе тъжна, че е поела ангажимент пред шивачки, служители на фалирала търговска верига и работниците от другите предприятия. "Новината е, че те никога няма да си получат парите", изрази възмущението си омбудсманът.

Тя обясни, че ще опита да говори с лидерите на парламентарните групи, след като неколкократно е водила тези разговори, включително бе отправила апел и към премиера Бойко Борисов. "Но, честно казано, не съм оптимист", призна тя.

"Не мога да повярвам, че в тази сграда може да има нещо по-важно от това тези хора да си получат парите за Коледа, които на всичко отгоре са осигурени от Фонда за гарантиране на вземанията", удивена беше Манолова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички