Парламентът очаквано подкрепи ветото на Радев върху "поправката Домусчиев"


Парламентът очаквано подкрепи ветото на Радев върху "поправката Домусчиев"
Снимка: БГНЕС

3346

Народното събрание единодушно подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляват от 10 на 5 г. със задна дата.

Старите текстове не събраха никаква подкрепа и решението беше взето със 185 гласа "против" и 2 "въздържал се".

Това стана два дни след като държавният глава наложи вето, а ГЕРБ обяви, че е планирала редакция на текстовете заради съмненията за лобизъм. Очаква се ветото да бъде подкрепено в пленарната зала утре или в петък.

Миналата седмица внесените от депутати от "Атака" и ВМРО промени в приватизационния закон бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС и "Воля" и приети на второ четене с мълчаливото съгласие на БСП.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който заплаши, че ще напусне коалицията, прозря застъпничество за частни интереси у вносителите на промените ВМРО и "Атака", които са негови коалиционни партньори в "Обединени патриоти".

Според него поправката се прави в полза на дружество, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които не са изпълнили задълженията, поети при приватизацията на Български морски флот през 2008 г., и сега би трябвало да бъдат санкционирани с 58 млн. лева. Освен този случай обаче измененията облагодетелстват всички участници в приватизационни сделки между 2008 и 2013 г.

В мотивите на ветото на президента се казва, че намаляването на срока на ангажиментите по приватизационни договори на 5 г. ще облагодетелства и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за този период. Посочено е още, че няма никаква обществена необходимост да бъдат преуредени вече сключени приватизационни договори, а измененията нарушават принципа за правната сигурност, изискващ стабилност на правните сделки и предвидимост на правните последици от различните юридически факти.

Повече за дебата в Народното събрание прочетете ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички