Парламентът одобри изцяло бюджета на ДОО за 2019 г.

Парламентът одобри изцяло бюджета на ДОО за 2019 г.
Източник: БГНЕС

Депутатите приеха гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина.

ПРОЕКТЪТ НА ДОО

Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 г. са запазване на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69" на нивото от 2018 г., както и запазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. Там е заложен дефицит от малко над 3,7 млрд. лева. Приходите са малко над 5,1 млрд. лева, а разходите - малко над 8,8 млрд. лева.

За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове (МОП). Без налагане на административно увеличение на МОП при планирано увеличение на минималната работна заплата с 9,8 на сто, средното увеличение на МОП през 2019 г. е около 4,7 на сто. Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв.

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 млрд. лева, разходите също. Бюджетът за следващата година е балансиран, с нулев дефицит.

Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения- над 1,6 млрд. лева.

Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП и ДПС за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи. Бившият социален министър от кабинета "Орешарски" Хасан Адемов предложи увеличението от 5,7% на пенсиите да влезе в сила от април, а не от юли, но това беше отхвърлено.

Какво се случи по време на дебатите в парламента прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.