Парното и топлата вода поскъпват от 1 юли, но не е ясно с колко


Парното и топлата вода поскъпват от 1 юли, но не е ясно с колко
Снимка: БГНЕС

3044

Ще има ръст в цените на парното и топлата вода за следващото тримесечие, но все още не се знае какъв ще бъде. Това стана ясно след днешното обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

След 11 юни "Булгаргаз" ще внесе окончателното заявление за изменение на действащите цени на природния газ, които от своя страна ще повлияят на цените на парното и топлата вода. Исканото поскъпване вероятно ще бъде около 16%.

Според предложените цени за публично осъждане най-голямото поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли ще бъде в Бургас - с близо 9%, Плевен - с малко над 6%, Перник - с 4,16%, Русе - 3,33%, Сливен - 3,19%. За София прогнозното увеличение е с 1,44 на сто.

Представителите на гражданските и неправителствени организации поискаха от регулатора да не приема така предложените днес на общественото обсъждане цени на парното и топлата вода, с мотива, че не е официално ясно с колко ще поскъпне газа, предаде БНТ.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче не се съгласи.

"Не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик. Просто Комисията не е в състояние да променя тези цени. Това, което се наблюдава на международните пазари, че цената на петрола, съответно и на природния газ, държат високи нива. Не може да се направи ново обществено обсъждане, защото нормативната база, а това са законът и наредбите строго разписват тези срокове и ние трябва да имаме решение на първи юли, както за цената на топлинната и за цената на природния газ", заяви той.

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички