Партиите и финансовото министерство са знаели за надвзетите субсидии


Партиите и финансовото министерство са знаели за надвзетите субсидии
Снимка: БГНЕС

1936

Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се държавна субсидия, а финансовото министерство съзнателно е отпускало по-голяма сума. Управляващите упорито продължават да твърдят, че не са сгрешили в надплащането на милиони левове, а само са следвали закона. Те дори се опитват да прехвърлят отговорността на Сметната палата, която според тях само "проформа" проверявала партийните отчети, пише в коментар в. "Сега".

Че и партиите, и МФ са били наясно, разкри депутат от БСП. "Започнахме проверка при нас, за да видим защо се е стигнало дотук. Оказва се, че наш служител е ходил до Министерството на финансите в началото на 2017 г., за да попита откъде идва разликата (не полагащите се по закон 11 лв., а 13.23 лв.) и да изрази известни притеснения. Бил е успокоен, че така е по закон, така както продължават да твърдят и досега в МФ", обясни Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на левицата пред bTV.

Според Зарков проблем с надвзетите от партиите милиони съществува, но той не е в законите, според които се отпуска субсидията, а "как те са били четени и изпълнявани" от властта. Той отново повтори позицията на БСП, че настояват за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, който е отговорен за надплатените пари.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова апелира контролните държавни органи да "бъдат малко по-внимателни при проверките". "Сметната палата през цялото това време е заверявала през всичките тези години и финансовите отчети, и е проверявала изразходваните средства в кампаниите, както и получените", коментира тя, намеквайки, че институцията е пропуснала разминаванията.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) декларира, че партията ѝ ще върне надвзетата субсидия. "Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Неслучайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата, са го изчислявали по същия начин", обясни тя пред Нова телевизия.

Стоянова призна, че субсидия е изплащана и за гласовете "Не подкрепям никого". Според нея това е "техническа грешка".

Управляващите упорито отказват да носят отговорност и настояват, че проблемът е в закона, а не в начина, по който са го прилагали. Затова и във вторник правната комисия в НС прие единодушно законодателни промени, които предвиждат раздадените субсидии да се преизчисляват на базата на действителните гласове, получени от съответните партии и коалиции на парламентарните избори. Милионите, които са дадени повече на партиите от 2001 г. насам, остават тайна. Ще се връщат надвзети субсидии само от 2016 г. насам, макар че Менда Стоянова заяви, че не е вярно, че това се прави заради изтекла давност и заради това не се отива по-назад във времето.

Дали има нарушение на закона и съответно престъпление ще реши Върховната касационна прокуратура, която беше сезирана от административната прокуратура след проверка на изнесените от "Шоуто на Слави" данни за надвзетите средства. Според ВАП има "извършени престъпления от общ характер от служители на МФ", а партиите спешно трябва да върнат взетите в повече милиони. Втори пореден ден от ВКП не отговарят на въпроси на в. "Сега" за какви престъпления става въпрос и кои са евентуалните извършители.

В личния си профил във Facebook Слави Трифонов пусна нови данни за партийната субсидия, според които се вижда, че проблемът с надплащането ѝ не е само от последните 3 г. В задочно писмо до бившия финансов министър в първия кабинет "Борисов" - Симеон Дянков Трифонов пише: "През 2012 г. ГЕРБ получават 23 925 000 лв. партийна субсидия. 23 925 000, делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 г., прави... 14 лева и 25 стотинки! При законни тогава 12 лева на глас."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички