Патриарх Неофит отказал договор с фирмата на Гинка Върбакова

Патриарх Неофит отказал договор с фирмата на Гинка Върбакова
Източник: БГНЕС

Патриарх Неофит е отказал да подпише договор за наем и споразумение с „Инерком” ЕООД, собственост на Гинка Върбакова.

Дружеството „Инерком” е поискало да наеме помещение на Софийската Света Митрополия на ул. „Съборна” в центъра на София.

В края на 2016 година е подготвен предварителен договор за наем и споразумение чрез пълномощници от двете страни. Българският патриарх Неофит категорично се е противопоставил на подписването на какъвто и да е договор с Гинка Върбакова, заявиха от патриаршията пред БГНЕС.

По неофициална информация предварителният договор заложил скандално ниски цени за наем в идеалния център на София.

Дружеството „Инерком” ЕООД със собственик Гинка Върбакова, поиска да придобие едноличен контрол върху предприятия от корпоративната група на ЧЕЗ в България. Около сделката по придобиването на активи на Групата ЧЕЗ в България се разрази огромен скандал, след като стана ясно, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Гинка Върбакова се познават от 20 години. Петкова подаде оставка, която не бе приета от Борисов, а той от своя страна извика в Министерски съвет Върбакова, за да й каже, че иска пълен контрол върху сделката, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайния потребител. След разговора между двамата, Гинка Върбакова замина за Чехия, за да запознае продавача ЧЕЗ „Груп” с обстановката и да води разговори по договора. Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че държавата има възможността през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Тъй като договорът за покупко-продажба между Гинка Върбакова и „ЧЕЗ Груп” е сключен в Прага и по английското законодателство, това усложнява евентуалната българска намеса на държавата.

По-рано днес медии разпространиха информация, че чешки гражданин с бизнес в България и обвинение в убийство, по-късно освободен поради липса на доказателства, се оказва в екипа на "Инерком България".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.