Пазарите очакват встъпването в длъжност на Тръмп

Пазарите очакват встъпването в длъжност на Тръмп
Източник: Getty Images/Guliver

Първоначалните молби за помощи срещу безработица в САЩ паднаха до най-ниски нива за последните 40 години в седмицата завършваща на 14 януари при нива от 234 000.

Началното жилищно строителство отчете ръст от 11.3% през миналия месец и след спад от 16.5%. Разрешителните за строеж обаче останаха без промяна за месеца на 1 200 000. Филаделфийският индекс на Фед нарасна от 19.7 до 23.6 при очаквания за резултат от 15.5. Покачването е най-бързото след ноември 2014.

Американските законодатели разпитваха новия финансов министър Стивън Мнучин при изслушването му за потвърждаване, че ще заеме поста. Номинираният заяви, че по-ранните коментари на Тръмп, че долара е прекалено скъп, не са били направени с цел провеждане на политика. Що се отнася до Китай, Мнучин декларира, че ако има ново манипулиране на валутата, той официално ще го нарече като такова.

ЕЦБ запази лихвите без промяна, както и покупките на активи в размер на 80 милиарда евро на месец. Марио Драги заяви, че все още липсва сериозен инфлационен натиск и потвърди намерението на банката да продължи да купува активи поне до края на 2017 като в същото време ще ги намали след април.

Въпреки предпазливостта от ЕЦБ, еврото нарасна с останалите валути срещу долара заради коментарите на Мнучин, че зелените пари са прекалено скъпи.

Долар/йена е в средата на рейнджа и изглежда добре подкрепено на 114.50 в краткосрочен план. Американските лихви трудно ще нарастват от сегашните нива, което пък поставя естествена бариера и отгоре. Големите макро фондове все още са на дълги позиции в тази двойка.

Високодоходните австралийски и новозеландски долар продължават да са добре подкрепени.

Ръст на американските и европейските лихви

Доходността по 10- годишните облигации се повиши вчера с над 4 базови пункта до 2.474%, което е най-високо ниво за последните две седмици. Подкрепа оказаха по-добрите от очакваното икономически данни от САЩ, както и продължаващия ефект от речта на Йелън за увеличение на лихвите.

Основните европейски облигации са под натиск след детайлите от ЕЦБ за покупките на активи, а именно, че приоритет ще имат активите с доходност над лихвите по депозитите. Спредовете при периферните облигации се разшириха.

Капиталовите пазари предпазливи преди встъпването в длъжност на Тръмп

Dow Jones отчете най-лошата поредица от поредни загуби след ноември, докато дилърите бяха предпазливи ден преди встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп.

Европейският Stoxx Europe 600 завърши със загуби след първоначалните печалби породени от речта на Марио Драги.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.