Пазарът на ноутбуци ще се свие драстично


Пазарът на ноутбуци ще се свие драстично
Снимка: Getty Images/Guliver

2280

Световният пазар на ноутбуци ще намалява в следващите пет години, прогнозира тайванската изследователска компания Digitimes Research. Подриващ фактор за пазара са смартфоните, които се сдобиват с нови технологии, вкл. изкуствен интелект, допълнена реалност и гъвкави дисплеи.

Анализаторите очакват продажбите на ноутбуци да намаляват средногодишно с 3,2% в периода от 2018 до 2022 г., а глобалният обем на доставките да падне до 140 млн. броя в края на петгодишния период. Близката перспектива обаче е по-благоприятна – в резултат на обновяването на компютрите в бизнес сегмента, продажбите на ноутбуци ще се увеличат с 4,6% през 2017 г., превишавайки 150 млн. броя, което се очертава като първи ръст за последните пет години, пише TechNews.

И през 2018 г. продажбите на бизнес лаптопи ще продължат да нарастват, а обновяването на компютърния парк в корпоративния сегмент ще достигне своя пик. В същото време потребителският сегмент ще влезе в период на рецесия. Очаква се спад в търсенето дори в категории като геймърските ноутбуци и хромбуците, които са особено актуални през настоящата година. В резултат на това, ръстът на пазара за ноутбуци през 2018 г. ще падне до 2,7%, а продажбите ще възлязат на 160 млн. броя.

HP и Dell ще се възползват от позитивната динамика в бизнес сегмента през следващата година в по-голяма степен отколкото останалите производители. Очаква се HP да продължи да бъде лидер както в корпоративния сегмент, така и на пазара като цяло, благодарение на предимства в асортимента от продукти, каналите за дистрибуция и доставки.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички