Пчелар: Проблем е, че изкупната цена на меда не се е променяла 10 г.


Пчелар: Проблем е, че изкупната цена на меда не се е променяла 10 г.
Снимка: Pixabay.com

3804

Изкупната цена на меда от 10 години е една и съща, което е проблем за бранша. Това каза дългогодишният пчелар от Варна Костадин Николов пред "Фокус".

Той се занимава с пчеларство от 90-те години на миналия век и в момента има около 30 кошера в село Орешак, област Варна. По думите му, изкупната цена на меда не се е променяла драстично от години.

„Изкупната цена на меда варира между 4.00 и 4.50 лв. на килограм, което е изключително ниска цена за един пчелар, който започнал е и е стигнал някъде до 100 кошера. Това направо убива пчеларството с тези ниски цени, които те предлагат в момента“, посочи Костадин Николов.

Той допълни, че от 30-те кошера произвеждат около 500 до 800 кг мед на година. Той посъветва всички начинаещи пчелари да не очакват големи резултати още в самото начало, тъй като пчеларството отнема много труд, време и средства.

„Не трябва един пчелар да започва с голяма кошница – да си мисли, че това е много лесно, че веднага ще започне да печели, и всичко, което е чел, видял по телевизия и къде ли не, става като с магическа пръчка. Пчеларството е много бавен и труден процес. Меда, който получават пчеларите е много горчив за производителите, защото труда е скъп, а меда е евтин спрямо положените усилия“, каза пчеларят.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички