Пчелари искат мерки срещу земеделците, пръскащи с пестициди

Пчелари искат мерки срещу земеделците, пръскащи с пестициди
Източник: iStock/Guliver

Поредно оплакване на пчелари срещу земеделски производители, които пръскат с пестициди и това убива пчелни семейства. Става въпрос за село Малина, община Средец, Бургаска област.

Пред Нова телевизия пчеларят Юмер Халил разказа какво се случва, като показа и видеокадри как арендатори пръскат площи с рапица. По наредба трябва да има предупреждение 72 часа преди пръскане – чрез имейл или SMS, но такова нещо нямаше, каза категорично Халил. Той добави, че по наредба се пръскат само култури, които не цъвтят

Вуйчото на Юмер – Халил Халил, сподели, че има 150 кошера. Пчелите не се връщат в кошерите, заяви той. Не можах да говоря с арендатора, каза още Халил, но от Нова телевизия уточниха, че арендаторът е заявил, че не е ползвал пестициди.

Поне 2 месеца минават, преди да се възстанови пчелно семейство след пръскане, посочи друг пчелар. Освен от село Малина, оплаквания има и от други села, като пчеларите твърдят, че властите са безсилни. Искаме видеоклиповете да се приемат като доказателство при неразрешено пръскане, да има спиране на субсидии за 1 година за нарушители.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.