Пчелари излизат на национален протест заради неоникотиноидите


Пчелари излизат на национален протест заради неоникотиноидите
Снимка: БГНЕС

3829

Пчеларски сдружения готвят на 7 април национален протест против разрешението за употреба на пестициди.

Това каза Даниела Челебиева от пчеларско сдружение в Шумен, която изтъкна, че за вредното въздействие от употребата на неоникотиноиди има оценка не само в Европейската агенция за безопасност на храните, но и в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

"Тази година се разрешава с тези три заповеди използване на 3 препарата с активни вещества на базата на трите забранени с мораториум в целия ЕС неоникотиноиди. Този мораториум все още не е отпаднал, докато не се вземе решение. Такова гласуване предстои на заседание на страните членки през май. Ако се стигне до забрана, има вероятност следващата година да се насрочи нов мораториум", отбеляза още Челебиева, цитирана от БНР.

Заместник-директорът на БАБХ Николай Роснев изтъкна, че разрешението за ограничена употреба е издадено, тъй като липсват други продукти за обработка на семената на слънчогледа и на царевицата. Анализите на агенцията показват че 17% от площите, засяти с тези култури, са заразени с вредители и ако семената не са третирани, реколтата ще се компрометира. Съседните на нас държави също използват тези продукти, допълни той.

"За предишния период, когато беше разрешена "ограничена и контролирана употреба", беше направен такъв мониторинг. В работните групи, които правиха мониторинга, участваха колеги от пчеларите, от научни институти и от Агенцията по храните. Взеха се проби и в тези проби действително не беше установено абсолютно нищо. Мисля, че притесненията на пчеларите са малко пресилени", коментира още Роснев.

Семената вече трябва да бъдат заривани, площите – маркирани, а вносителите на препаратите – да предоставят на БАБХ списък с крайните клиенти, така че Агенцията да може да проверява за спазването на условията, уточни той. Челебиева коментира данните така:

"Миналата година бяха разрешени в 24 области да се третират със семената преди засяване с такива неоникотиноиди. Тази година са ги намалили на 16 области – цяла Северна България, плюс София област и Пловдив. Това ли са 17% от площите?! До миналата година се говореше, че има повишена популация на пчелен червей в Черноморския район, но въпреки това използваха тези семена да ги засяват в цяла България без планинските области", посочи Челебиева.

Данните, с които разполага европейската организация, не са достатъчни за тотална забрана на неоникотиноидите и те могат да се прилагат с пръскачки, уточни още Роснев.

Какво представляват и на кого вредят неоникотиноидни пестициди?

Actualno.com припомня, че през 2013 г. Европейският съюз (ЕС) ограничи използването на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, въз основа на високия риск, който те представляват за пчелите. В ЕС с тези пестициди бяха забранени третирането на семена от слънчоглед, царевица, рапица и пролетни зърнени култури, както и пръскането на привлекателни за пчелите култури преди и по време на цъфтеж. Въпреки това широка гама от приложения на тези препарати остават разрешени.

От тогава все повече научни доказателства потвърждават вредата на тези активни вещества. Преглед на литературата, извършен от Томас Ууд и Дейв Гулсън, от Университета в Съсекс през 2017 г., показва, че неоникотиноидните пестициди, включително имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, изострят здравословните проблеми на пчелите и допринасят за спадовете на диви пчели.

Прегледът прави анализ на нови данни от стотици проучвания и показва, че тези химикали не застрашават само пчелите, но и много други видове, включително и пеперуди, птици и водни насекоми, с възможни верижна реакция по хранителната верига.

Канадските власти наскоро предложиха приемането на забрана за имидаклоприд, въз основа на риска, който активното вещество представлява за водни насекоми като еднодневки и мушици, които са важни източници на храна за риби, птици и други животни.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) публикува редица доклади, показващи, че останалите разрешени употреби на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам или представляват висок риск за пчелите или високият риск при тези видове употреба не може да бъде изключен. През август 2015 г., EFSA заключи, че разрешената употреба на тези вещества за листни приложения застрашава здравето на пчелите.

През ноември 2016 г. EFSA също така потвърди въз основа на изследвания, представени от страна на индустрията, че разрешените употреби на имидаклоприд и клотианидин за покриването на семената и гранули са еднакво проблемни. EFSA не извърши оценка на разрешените употреби на тиаметоксам като покриването на семената и гранули, тъй като производителят, Syngenta, не успя да представи необходимите данни. В светлината на последните научни доказателства и ясната оценка на EFSA, ЕС трябва да предприеме действия спешно да забрани всички видове употреби на имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички