Пчеларите на протест, искат директни субсидии за пчелните семейства


Пчеларите на протест, искат директни субсидии за пчелните семейства
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

5981

​Пчеларите излязоха на протест пред Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ).

Причината - неизплатените субсидии на биопчеларите, както и намаленият период за преход от конвенционално в биопчеларство от пет на една година. Пчеларите настояваха и за директни субсидии на брой пчелно семейство.

"Предложиха ни да има евентуално плащания само към биопчеларите, но към останалите конвенционални пчелари да няма де минимис (помощ в минимален размер - бел. ред.). Ние обаче взехме единодушно решение де минимис да има за всички пчелари, колкото и минимален да е той. Пада се по 2-3 лева на пчелно семейство. Това заяви след срещата в Земеделското министерство Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари.

Представители на протестиращите обясниха, че няма да има промяна на наредбата за преход от конвенционално в биопчеларство.

На въпрос на репортер на Expert.bg дали пчеларите са настоявали пред МЗХГ за държавен стандарт за меда, Куменов обясни, че не са дискутирали темата сега, но по нея е мислено. "Ние искаме на бурканите с мед да има надпис, четящ се, голям, който да указва дали това е имитиращ продукт". По думите на Куменов в момента потребителите не знаят за какво става въпрос и си купуват нещо, без да знаят какво има вътре. От министерството им отговорили обаче, че "трябва да си кьорав, за да не видиш указанията и съдържанието на буркана с мед".

Според Иван Кожухаров, заместник-председател на Конфедерацията на българските пчелари, в търговските вериги масово се предлага мед, който е обозначен като чист натурален пчелен мед, който съдържа по няколко вида антибиотик и други неща. По думите му в България няма действаща структура, която да упражнява контрол върху меда, който се разпространява в търговските вериги. Чрез Конфедерацията на българските пчелари са взети проби от меда и той е изследван в Германия, като резултатите са били отчайващи. Българските структури за контрол ни отказаха съдействие. "Взехме проба, внесохме я в Агенцията (Агенцията по безопасност на храните - бел. ред.) в Пловдив, два месеца отлежава, никой не си мърда пръста да я предвижи до централната лаборатория, нито пък тя има ресурса да даде реални резултати, такива, каквито излизат в немската лаборатория.

Николай Куменов обясни, че проблем е и това, че се внася украински и китайски мед, бурканира се, слагат се български етикети и се продава на пазара като български. Още по-лошото е, че той се изнася на Запад - пак като български. Така по думите му не се знае кой е виновен за тази практика.

Междувременно стана ясно, че следващата седмица продължават срещите с представители на МЗХГ, а ако се наложи, пчеларите са готови и за масов протест.

Част от протестиращите разказаха и за случаи на потърпевши техни колеги, които са се обаждали на Агенцията по безопасност на храните да сигнализарат за нерегламентирани пръскания с препарати, които убиват пчелите, но от БАБХ са им отговорили, че нямат хора, които да дойдат на място и да заловят нарушителите. По думите на пчеларите става въпрос за нерегламентирано пръскане от страна на зърнопроизводители.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички