Печалбата на банките в България се увеличава с 14,5%

Печалбата на банките в България се увеличава с 14,5%
Източник: iStock/Guliver

Банките отчитат 454 млн. лв. чиста печалба за първите четири месеца на годината. Ръстът в сравнение с април 2018 г. е 14.5%. Това е пореден месец на впечатляващи двуцифрени ръстове на печалбата на банковата система у нас на фона на безпрецедентно ниските лихви, задържали се повече от година. За цялата 2018-а трезорите постигнаха печалба от 1.67 млрд. лв. - с 40% повече от предходната година, което е рекорд от финансовата криза отпреди 10 години, пише в. "Сега".

Кредитите и депозитите в банките продължават да растат. В края на април отпуснатите банкови заеми на бизнеса и домакинствата вече са 62.3 млрд. лв., а спестяванията достигат 91.6 млрд. лв. Засиленото кредитиране и почти нулевите разходи по влоговете са причина от лихви трезорите да спечелят 912.6 млн. лв. през първите четири месеца, което е с 5.5% повече отпреди година.

Двойно по-бързо обаче растат нетните приходи от такси и комисиони. От януари до април трезорите са събрали 360.8 млн. лв., което е с 10% повече от миналата година. През последните години с увеличение на таксите банките се опитват да компенсират спадащите приходи от лихви.

За добрите финансови резултати на банковата система допринасят и по-малките разходи за изчистване на лоши кредити. През първите 4 месеца на миналата година разходите за обезценка на необслужваните заеми са били 131 млн. лв., докато тази година към 30 април са 110 млн. лв.

Всички банки с необслужвани кредити над 5% от кредитния си портфейл трябва да създадат специална стратегия за управлението им, която да се изпълнява от нарочно създадени за целта административни структури по подробно разписани правила. Това предвиждат "Насоките за управление на необслужвани и преструктурирани експозиции на Европейския банков орган", публикувани тези дни от БНБ. Под необслужвани се имат предвид вземанията, по които има някакво просрочие - независимо колко дълъг е периодът на забавяне на плащането, или по които длъжникът е редовен, но финансовото му състояние се е влошило. По данни на БНБ под тази формулировка към края на март 2019 г. попадат банкови вземания за 6.71 млрд. лева, или 7.4% от общия кредитен портфейл на банковата система.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.