Пеевски трябва да е обект на разследване от новия антикорупционен орган

Пеевски трябва да е обект на разследване от новия антикорупционен орган
Източник: БГНЕС

Вече е кристално ясно – новият антикорупционен орган, който беше "роден" с поправките в антикорупционното законодателство, трябва да провери дали депутатът от ДПС Делян Пеевски не е в конфликт на интереси с предложението си за нов медиен закон. Това стана ясно, след като правната дирекция в Народното събрание е отказала да гледа сигнала на „Да, България“ заради законово-медийната инициатива на Пеевски, тъй като не е в компетенциите ѝ.

Пред Клуб Z, от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е пълното наименование на новия антикорупционен орган, обясниха, че още няма сигнал за възможен конфликт на интереси при Пеевски, тъй като той притежава български медии. Когато постъпи сигнал, има двумесечен срок за произнасяне с опция за удължаване с още един месец, ако казусът е сложен.

Предложението за нов медиен закон, чийто автор е Пеевски заедно с депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, предвижда всички медии в България да декларират пред Министерството на културата кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. Министерството на културата ще подава сигнал до КЗК за евентуална концентрация на пазара на разпространението.

Припомняме, че само преди два дни Борисов предложи пред Министерски съвет и беше прието и правителството да пише законопроект за медийния сектор. Отново идеята е да има "ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране". Тепърва ще стане ясно колко правителственият законопроект ще прилича на този на Пеевски.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.