Песимизмът има и своите хубави страни


Песимизмът има и своите хубави страни
Снимка: iStock/Guliver

4280

Когато сте угрижени, сигурно често ви съветват да гледате позитивно на нещата. Понякога обаче способността да гледате на нещата през една по-песимистична призма обаче може да бъде изключително полезна. Стига да знаете как да я използвате по правилния начин, пише Fast Company. Например:

Песимизмът ще ви направи по-подготвени

Ако започнете проект с идеята, че със сигурност ще успеете и че всичко ще върви по мед и масло, то когато нещата се объркат, ще ви се наложи да импровизирате. Някои хора се справят добре с този тип напрежение, но за други тези неприятни изненади могат да бъдат изключително проблемни и понякога дори „смъртоносни“ за проекта, по който работят.

Песимистът, който живее във всеки един от нас, винаги търси някакви причини, поради които плановете ни може да се провалят. Не го пренебрегвайте. Просто се научете да използвате този вътрешен глас, за да си съставите списък с пречки и препятствия, с които трябва да се справите или за които трябва да бъдете подготвени, преди да сте започнали работа.

Песимизмът може да ви мотивира

Всички настоящи недостатъци във вашия живот представляват възможности. Те са проблеми, които може да бъдат разрешени, стига да положите нужните усилия. Габриел Йотрингер, професор по психология от Нюйоркския университет и Хамбургския университет, е провел редица изследвания, които показват, че когато сравнявате настоящето си с някакво желано бъдеще (в този случай с такова, което е изпълнено с по-малко проблеми) вие получавате нужната енергия и мотивация, за да съкратите разстоянието между двете реалности.

Използвайте тази енергия, за да коригирате недостатъците, които сте си набелязали и да се превърнете в най-доброто си Аз.

Песимизмът може да ви покаже правилния път

Ниските ви очаквания към бъдещето може най-малкото да ви донесат много приятни изненади, когато нещата се развият по-добре от предвиденото. Хората често подхождат към нещата, с които не са сигурни, че може да се справят, с определена доза отбранителен песимизъм, или иначе казано – приемате, че пътят пред вас е труден и че най-вероятно няма да успеете.

Когато си притеснявате, че не сте свършили достатъчно добра работа, всичката тази тревожност и прекомерен фокус върху потенциалните последствия от провала може да ви накарат да работите повече, по-здраво и по-концентрирано върху една задача, в сравнение с това, което бихте направили, ако сте напълно уверени в способностите си. Тези допълнителни усилия увеличават шансовете ви за успех.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички