Песимизъм в промишлеността и услугите дърпа бизнес климата надолу


Песимизъм в промишлеността и услугите дърпа бизнес климата надолу
Снимка: iStock/Guliver

2083

Общият показател на бизнес климата през юни се свива с 0.7 пункта на месечна база. Това се дължи на неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността и услугите, съобщава НСИ.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 1.2 пункта в сравнение с май, което се дължи на изместване на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. Същевременно анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През юни съставният показател „бизнес климат в строителството” нараства с 2.2 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като анкетата отчита намаление на негативното влияние на първите два фактора.

Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 0.7 пункта, което се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията им са по-неблагоприятни.

Конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да са най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени очакванията на търговците са за известно увеличение през следващите три месеца.

Услуги. През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” спада с 3.7 пункта в резултат на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията им за следващите три месеца са по-резервирани.

Основните пречки за дейността в сектора остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец е отчетено намаление на неблагоприятното им въздействие.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички