Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще получи лиценз за още 10 години работа


Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще получи лиценз за още 10 години работа
Снимка: БГНЕС

3226

До септември Агенцията за ядрено регулиране се очаква да приключи с оценката на документацията и да издаде лиценз на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", който да му позволи да работи още 10 години. Това каза председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов.

"Лицензията за експлоатация на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през месец ноември тази година и в тази връзка се получи заявление за подновяване на лицензията за експлоатация на Пети блок. Прегледът на документите ще продължи през настоящата година. Не са констатирани несъответствия със значително влияние върху безопасността", посочи Костов, цитиран от БНР.

Агенцията е издала разрешително за поетапен преход на нов тип ядрено гориво в Шести блок в централата. След анализи, продължили повече от две години, в блока ще може да бъде използвано усъвършенстваното ядрено гориво на руската корпорация ТВЕЛ - от типа ТВСА 12. Преходът ще бъде реализиран за четири горивни кампании, а блокът вече е зареден с новото гориво при презареждането през есента.

За Пети блок заявлението е постъпило малко по-късно и се очаква разрешението да бъде извършено до края на март. Плановият годишен ремонт на блока ще се извърши през април. Дали ще бъди зареден с ново гориво, ако има издадено разрешение, е решение на ръководството на централата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички