Пети месец няма готови минимални стандарти за храните


Пети месец няма готови минимални стандарти за храните
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2400

Работната група към земеделското министерство, която се занимава с изготвянето на минимални стандарти за храните и хранителните продукти, все още не е завършила дейността си. Това стана ясно от думи на Димитър Димитров, експерт към министерството.

Очевидно не е толкова лесно и бързо да се решат нещата, заяви Димитров пред bTV. Работната група вече изготвила предложения, имало текст, проектонаредба. Оставало обаче "да се разберем за подхода, за минималните изисквания", уточни експертът и не пожела "да изрази становище, когато работата наполовина", когато беше попитан кога един кренвирш ще е от месо, образно казано.

Припомняме, че на 30 май тази година, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че работната група ще е готова с минималните стандарти за храните до месец и половина.

Същевременно председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев също потвърди, че няма нищо договорено, но че няма начин да бъдат урегулирани само месните продукти от най-висок клас, тъй като се подготвя стандарт "екстра клас". Вътев подчерта и, че се върви към наредба, която да гарантира състава в продуктите, които влизат в определен клас. Засега няма яснота дали с евентуалното въвеждане на "екстра клас" де факто ще отпадне стандарта "Стара планина".

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички