Петков покани майките на деца с увреждания отново да се включат в преговорите за новия закон


Петков покани майките на деца с увреждания отново да се включат в преговорите за новия закон
Снимка: БГНЕС

3077

Социалният министър Бисер Петков дойде при палатковия лагер пред НС, за да покани майките на деца с увреждания да се включат в обсъждането на законопроекта за хората с увреждания.

Петков каза, че са настъпили промени откакто те с декларация са отказали да участват в работната група, като заяви, че подпомагането се планира да стане на базата на линията за бедност, а не на гарантирания минимален доход както е сега.

От днес до тяхната палатка има и още една, тя е на Национално представителните организации на и за хората с увреждания, които настояват техните проблеми да бъдат решени изцяло, а не частично, предаде БГНЕС.

Появата им предизвика недоволство от страна на майките на деца с увреждания от палатковия лагер. Те заявиха, че съседите им ги провокират и имат разрешително да протестират всеки ден от 9-17 ч. до 5 август, но до пресцентъра на НС, а не до тяхната палатка.

Социалният министър се срещна и с двата лагера.

„Наближава крайният срок за законопроекта за хората с увреждания и трябва да продължим работата по него. Идеята е това, което излезе от работната група като проект, да има подкрепата на всички хора с увреждания, защото само по този начин може да сме оптимисти, че ще се движи бързо през МС до Народното събрание. Трябва да се опитаме да подготвим този законопроект преди 1 октомври в НС. Съжалявам, че майките на деца с увреждания се оттеглиха миналата седмица от работната група, защото те бяха катализатор на работата“, заяви Петков и уточни, че майките са се оттеглили, след като са видели, че в законопроекта е бил изключен проектозакона за личната помощ. Той подчерта, че той не е бил съгласуван с него и пое ангажимент законовата рамка да реши проблемите на всички хора с увреждания. Социалният министър отправи покана към майките на деца с увреждания да се включат отново в обсъжданията от понеделник като заяви готовност още утре да ги приеме в министерството.

„Моята покана към вас е да водим диалога в залите на министерството и разчитам да се отзовете. Преди това ви каня на среща, за да се запознаете с това, което междувременно, след вашето напускане сме подготвили. Новите неща са свързани с финансова подкрепа, която да се структурира около линията на бедност, а не гарантирания минимален доход, който сега е базата, на която се определя размера. По наши разчети това са 14833 са пълнолетните деца с тежки увреждания над 90%, на които искаме да осигурим подкрепа, която да е аналогична на тази, която получават до навършването на пълнолетие“, подчерта Петков.

Той добави, че в законопроекта са разписали личната помощ в две форми като асистентска услуга, която трябва да се доразвие в законопроекта за социалните услуги и като парична помощ в случаите когато потребителят не желае или не може да му бъде осигурена такава подкрепа. От ведомството предлагат и промени по отношение на трудовата интеграция, които да стимулират работодателите да наемат хора с увреждания.

Протестиращите майки от палатковия лагер не коментираха чутото и не казаха дали приемат протегнатата ръка от страна на социалното министерство. На свои ред обявиха, че на 30 юли в 17 ч. излизат на общонационален протест, който ще тръгне от НС към МС.

„След това, което се случи днес тук и видяхме, че в България е по-лесно да си незаконен и да правиш незаконни, неща ние оставаме без коментар. Тези провокации, които ни се прилагат от сутринта от Национално представителните организации на и за хората с увреждания. Те имат разрешение за друго място, но властта, полицията и Столичната община разрешават да се правят провокации срещу нас. Ние за пореден път видяхме какво означава, когато майките потърсят помощ“, каза Вера Иванова. Тя заяви, че са потърсили съдействие от тел. 112 и Столичната община, но не са получили помощ.

От Национално представителните организации заявиха за БГНЕС, че ще спазят мястото си за протест и увериха, че имат право да изразяват недоволството си до 5 август. Те се обявиха за осъществяването на реформа, но са против законодателството, формирано и предложено от майките от „Системата ни убива“.

„Проблемите трябва да се решават на всички хора с увреждания в един пакет. Ако се делим на един или друг вид хора с увреждания, или ако се прави отделен закон за всяка социална услуга на петия закон ще ни стане досадно. Стоим на позицията, че проблемите трябва да се решават общо. При нас има случаи, при които родителите и децата са с увреждания и положението ни не е по-леко. Молим ви като работите в работната група да обсъждате закона заедно за всички хора с увреждания и някои важни клаузи то проектозакона за личната помощ да бъдат включени в общия закон“, заявиха от другия лагер.

От там призоваха да се работи по-бързо по приемането на законопроекта за социалните услуги. В подкрепа на действията си, социалният министър заяви, че няма да почива през август, а ще се работи по законопроекта за социалните услуги.

Бисер Петков коментира още, че дали ще бъдат изработени три закона зависи от депутатите, но според него най-добре е всичко да бъде решено в един закон.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички