Петков помоли за разбиране пенсионерите с увреждания заради по-ниските пенсии през януари

Петков помоли за разбиране пенсионерите с увреждания заради по-ниските пенсии през януари
Източник: БГНЕС

Заради Закона за хората с увреждания и новата месечна финансова подкрепа, която ще е по-висока, защото е обвързана с линията на бедността, през януари пенсиите на хора, които имат ТЕЛК, всъщност ще са по-малки. Причината – плащането на инвалидни добавки отива към Агенцията за социално подпомагане, а тя плаща след като мине съответния месец. И сега около 340 000 пенсионери ще се окажат без 30 лева за месец януари.

Според социалния министър Бисер Петков 340 000 пенсионери би трябвало да са получили разпореждания, с които да бъдат уведомени за промяната. Уведомени били и Български пощи. За пореден път беше подчертано, че месечната добавка в повечето случи ще е много повече, дори в пъти повече от 30-те лева по ТЕЛК.

Моля за разбиране хората, които през януари ще вземат по-малко, каза Петков пред bTV. Той уточни, че до 50 000 пенсионери трябвало да подадат молба за месечна интеграционна добавка т.е. новата месечна подкрепа – до края на месец март. Става въпрос за хора, които досега не са получавали такава добавка. Те могат да получат информация от НОИ и ‘Български пощи”.

Петков изрази увереност и, че няма да има забавяне с безплатните електронни винетки за хората с увреждания. Сегашните такива винетки изтичат през февруари, така че процесът ще мине гладко, каза министърът.

От 1 юли всички пенсии ще се увеличат с 5,7%, повтори за пореден път Петков, като минималната пенсия става 219,36 лева. Нарастването на средната пенсия ще е 24 лева, каза Петков в отговор на въпрос с колко средно ще се увеличи една пенсия т.е. получи се двусмисленост в думите му.

За финал Бисер Петков сподели, че мисли, че имало добро взаимодействие с майките на деца с увреждания. Държавата разчитала на тях за изготвяне на подзаконовата уредба относно законодателството за хора с увреждания и най-вече за медицинския стандарт, с който ще се определя състоянието на всяко дете на индивидуална база.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.