Петков съжалявал за оставката на заместничката си, своята не бил оттеглил


Петков съжалявал за оставката на заместничката си, своята не бил оттеглил
Снимка: БГНЕС

2153

Водим интензивен диалог с протестиращите майки, за да намерим разрешение на въпроса. Усилията ми са концентрирани върху това, както и върху приключването на европредседателството. Моята оставка е депозирана при премиера и не съм си я оттеглил. Това заяви социалният министър Бисер Петков.

Петков изрази съжаление и за оставката на Росица Димитрова, която си тръгна заради скъпото пътуване до САЩ (бел. ред. – билет за първа класа за над 8000 лева) за конференция относно правата на хората с увреждания, заради който майките на деца с увреждания протестират. Социалният министър определи пътуването на Димитрова като изключение – защото първоначално социалното министерство преценило, че няма да може да прати "човек на високо политическо ниво", но представените към Министерския съвет организации на хора с увреждания поискали да бъде пратен такъв човек. Петков се защити и, че имало наредба, позволяваща Димитрова да пътува в първа класа, но това щяло да бъде променено.

Социалният министър така и не пожела да отговори на няколко въпроса на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия кой е бил другият зам.-министър, пътувал с Димитрова, както и каква сума е платена за билета му. Петков уточни, че отговорил на всичко що се отнася до питания по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) и явно не пожела да отговори на нормален въпрос.

През миналата година били платени 162 млн. лева за деца с увреждания, представи статистика Петков. Според него тази помощ можело да се прецени от всеки родител как точно да се харчи. През тази година имало още 81 млн. лева, които са за асистентски услуги, но явно това не удовлетворява потребностите, заключи министърът. Той припомни, че майките искат отделни законови текстове за личната помощ.

По отношение на предложенията на омбудсмана Мая Манолова Петков посочи, че имало разлики в изчисленията спрямо Закона за социалните услуги. Разликата при различните варианти били между 105 и 150 млн. лева, като това било "нискобюджетен вариант". Няма как да се удовлетворят сегашните искания с моментните пари, твърди Петков. Той уточни и, че сметката на Владислав Горанов за Закона за личната помощ била по-висока от тази на Манолова, но не уточни с колко.

На въпрос дали помни как за МВР бързо бяха намерени пари, когато полицаите тръгнаха на протест и застрашиха властта, Петков отвърна, че било важно да се намери устойчиво решение. Той напомни, че "националнопредставителните хора с увреждания" считали, че предложенията на майките на деца с увреждания щели да нарушат баланса в системата за помощ на хора с увреждания.

Същевременно продължаващите да протестират майки са убедени, че държавата не само няма желание да реши проблемите, а се действа целенасочено да не се решат проблемите. Бяха поставени въпроси - защо националнопредставителните организации, които би трябвало да са с нас, действат по-силно против дори от държавата, защо няма прозрачен отчет на разходваните средства в помощ на хората с увреждания, защо се иска да няма Закон за личната помощ, а да се „разхвърля” в други закони? Оставаме в палатковите лагери до приемането на Закона за личната помощ – искаме да бъде свършена качествено работа, обявиха майките.

Петков отговори, че смята, че чрез проектозаконите за социалните услуги и за хората с увреждания въпросите могат да бъдат регулирани много по-ефективно. В обществото има още много уязвими групи, които очакват увеличение на доходите, добави той. От тази гледна точка не било реалистично удвояване или утрояване на бюджета за хората с увреждания, каза Петков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички