Петков: Интеграционните добавки ще се заменят с месечна финансова помощ

Петков: Интеграционните добавки ще се заменят с месечна финансова помощ
Източник: БГНЕС

Очаквам днес да се съберат всички и да обсъдят нашите предложения за Закона за хората с увреждания. Мисля, че в проектозакона има подкрепа от страна на държавата към хората с увреждания. Това заяви социалният министър Бисер Петков по отношение на един от най-наболелите проблеми в България – този с хората с увреждания.

Същевременно обаче Петков наблегна, че "като че ли имаше такова усещане" – за увеличение на помощта на едни хора с увреждания за сметка на други, когато бил внесен в парламента Закона за личната помощ. Този законопроект беше създаден от омбудсмана Мая Манолова, в сътрудничество с инициативата "Системата ни убива" – на майките с деца с увреждания.

Социалният министър каза пред Нова телевизия и, че в новия Законопроект за хората с увреждане се планира да се премахнат т.нар. интеграционни добавки, които да бъдат заменени с т.нар. месечна финансова помощ, която ще се формира на база процент от прага на бедността, а не както интеграционните добавки - на база минималния осигурителен доход. Ако степента на увреждане е между 50 и 70%, то помощта ще е 10% от прага на бедността. Ако степента на увреждане е 100%, то и помощта ще е 100% от линията на бедност. За догодина линията на бедност е 348 лева, т.е. минималната помощта ще е малко над 34 лева, докато сега интеграционната добавка била 11 лева, защото се изчислява на база на минималния осигурителен доход, който сега е 75 лева. Петков обаче уточни, че към помощта на база линията на бедност ще се формира сума т.е. социална инвалидна пенсия от 450-500 лева, а отделно се въвежда индивидуална оценка за потребностите, чрез която ще се осигурява допълнителна услуга от държавата - лична помощ. Министърът добави и, че по Закона за семейните помощи деца с увреждания вземат "личен бюджет" от 930 лева, с който се оправят за всичко, включително личен асистент, но по новия закон на такива деца, както и на пълнолетни хора с увреждания, държавата ще осигурява личен асистент – при нужда. Иначе сега хора с увреждания, които до 18-годишна възраст са вземали по 930 лева месечно, след като навършат пълнолетие "падат" до 250 лева месечно.

Петков каза и нещо интересно – все още се правели оценки колко ще струва услугата "личен асистент" на държавата по нормите на новия законопроект. Това зависело според индивидуалните случаи и колко часа на денонощие ще се нуждае съответният човек от лична помощ, съобразена с нуждите му.

Всъщност 100-те милиона лева повече, които ще трябват, ще са за финансовата помощ, чието формиране министърът обясни. В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева.

На директен въпрос какво ще се случи, ако в крайна сметка няма диалог и протестът довечера пред Министерския съвет поиска нови оставки, Петков отвърна, че той оставката си я е подал и се надява да се спре с исканията за оставки и с протестите, а да се седне на работа.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.