Петков: Най-остър е недостигът на инженери и IT специалисти

Петков: Най-остър е недостигът на инженери и IT специалисти
Източник: БГНЕС

Държавата работи в дългосрочен и краткосрочен план за решаване на проблема с липсата на висококвалифицирана работна ръка, заяви в Русе социалният министър Бисер Петков, предаде БГНЕС.

Петков участва в конференцията "Образование, трудов пазар и бизнес", организирана съвместно от Русенския университет и Агенцията по заетостта. Най-сериозен е дефицитът на инженери и IT специалисти.

„Дългосрочното решаване на проблема е чрез университетите и кадрите, които обучават, специалностите, по които обучават. За краткосрочното решаване на този дисбаланс между търсенето и предлагането на висококвалифициран труд социалното министерство и Народното събрание работят в посока да се облекчи режимът „синя карта“, който осигурява възможност да наемане висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз“, заяви министърът.

Петков коментира, че по различни оценки през последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. В същото време страната ни запазва рекордно ниско ниво на безработица. За октомври тя се е покачила слабо до 6,7 процента, докато през септември е била 6,5 на сто. Това се дължи на приключването на лятната сезонна заетост, а за сравнение със същия период през 2016 г. безработицата тогава е била с 1,4 процента по-висока.

По темата за коледните добавки за пенсионерите министър Петков заяви, че все още не е взето решение, макар да се правят разчети. „Зависи от това какъв ресурс може да се отдели от бюджета и кои ще получат коледни добавки. Това, което е ясно, че за не всички пенсионери ще има коледни добавки, ще се търси възможно най-справедливият подход. Както и предишните години, обикновено това е форма на подпомагане на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсиите, а границата е линията на бедността“, коментира Петков. Решението трябва да стане ясно до края на седмицата, за да може добавките да се платят с декемврийските пенсии.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.