Петков: Пресилено е законът за хората с увреждания да се нарича "осакатен"

Петков: Пресилено е законът за хората с увреждания да се нарича
Източник: БГНЕС

Майките на деца с увреждания излизат на национален протест. Те нарекоха предложения им законопроект "осакатен", като сред причините за това е, че в последния му вариант отпада предложението личната помощ да се урежда с отделен закон.

По думите на социалния министър Бисер Петков причината текстът да отпадне е чисто правна. В критиките към законопроекта е посочено, че няма как да се прави препратка към несъществуващ закон. 

„Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна”, заяви социалният министър Бисер Петков пред bTV.

Той поясни, че по препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда – Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност и Фонд достъпна среда. Средства за тези дейности обаче били предвидени във финансовата обосновка на законопроекта.

„Другата бележка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има препратка към несъществуващи закони, т.е. има се предвид законопроекта за личната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество”, добави социалният министър.

Вчера Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против. Законопроекът бе върнат за преработка.

Протестът на родителите на деца с увреждания започва в 17:30 ч.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.