Петкова и БСП със сближени позиции за АЕЦ "Белене"


Петкова и БСП със сближени позиции за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

3399

Дебатът за "Белене" трябва да бъде пренесен в парламента, да чуем всички "за" и "против" и да вземем най-доброто решение за България. Така, на парламентарен контрол, отговори енергийният министър Теменужка Петкова на изричен и конкретен въпрос на депутата от БСП Васил Антонов каква е позицията на правителството – трябва или не трябва да строим АЕЦ "Белене".

Петкова за пореден път повтори как България има лицензирана площадка, с нотификация за проекта пред ЕК и с оборудване за строеж на централа. Енергийният министър каза и, че в Балканския регион ще има дефицит на мощности след 2035 година, на база доклада на БАН, но не коментира какво ще е положението в България. Тя подчерта отново как най-лошият вариант, според БАН, е да не се прави нищо и ще има 3 млрд. лева загуба за НЕК. И не забрави пак да каже как БАН изключва 100% частен проект.

Интересен факт е, че червеният депутат не попита защо Петкова не каза каква е позицията на правителството, какъвто беше основният му въпрос, вписан и в дневния ред на парламентарния контрол, а започна да разсъждава и анализира дали е добре да се строи "Белене" или не, като поиска да бъде отменено решението за замразяване на "Белене", взето при първото правителство на Бойко Борисов, преди 5 години. Антонов се съгласи, че ядреният риск от проекта задължава държавата да участва, но поиска проектът да е изцяло държавен, а не да има каквото и да е частно участие.

В отговор Петкова посочи, че стратегически инвеститор е имало - "Атомстройекспорт", но не са били договорени основни параметри и затова сега проектът е спрян. Тя заяви, че няма мораториум от първото правителство на Борисов и тогавашното Народно събрание за строеж на "Белене", а има само замразяване, защото няма финансиране.

Припомняме, че докладът на БАН за АЕЦ "Белене" всъщност е част от възложена от Българския енергиен холдинг задача на Академията да състави документ за енергийната стратегия на България. Основното заключение на БАН за бъдещето на "Белене" е, че ако бъдат похарчени повече от 10,5 млрд. евро за проекта, той ще е губещ при всички положения.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички