Петкова към бизнеса: Цената на тока за индустрията не може да влияе на тази за бита


Петкова към бизнеса: Цената на тока за индустрията не може да влияе на тази за бита
Снимка: БГНЕС

4560

Няма как цената на свободния пазар да се отрази на цената за потребителите на регулирания пазар, в частност за битовите потребители т.е. не може цената на тока за бизнеса да повлияе на цената на тока за домакинствата (нещо, което работодателските организации твърдят, че ще стане - бел.ред.). Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Actualno.com.

Тя не се съгласи, че в енергетиката не се правят реформи и даде пример за постигнатото в последните години:

1. БЕХ бил на загуба 247 млн. лева в края на 2014 година. По първоначални данни БЕХ и дъщерните му дружества ще са на печалба през 2017 година, има вероятност и НЕК да е на малка печалба. Единствено ТЕЦ "Марица Изток 2" е на загуба, най-вече заради положението с вредните емисии.

2. По отношение на наличността по сметките на държавните енергийни дружества, Петкова заяви, че в края на 2014 година сумата е била 397 млн. лева, а сега е над 1,4 млрд. лева.

3. По отношение на искането листването на държавните компании на борсата, Петкова попита следното: "Ако е една компания не е ефективна, някой ще има ли интерес да си купи акции". Не е случайно, че БЕХ е в списъка със забранените за приватизация дружества – заради националната сигурност, обясни Петкова, която посочи, че енергийната инфраструктура, за която отговаря БЕХ, е точно такъв обект.

4. Относно исканията на работодателите за по-евтин ток, енергийният министър отново припомни, че в България има свободен пазар и регулиран пазар. На регулирания пазар обаче са битовите потребители и тези потребители с мрежи с ниско напрежение. Логичният въпрос е как бизнесът говори, че токът достига 100-120 лева на мегаватчас, след като на борсата цената е 75-80 лева, каза Петкова и поиска отново от бизнеса да предостави информация за картел на свободния енергиен пазар, ако има данни за такъв. Енергийният министър изрази учудване, че при последната среща с работодателите те не са казали нищо, а сега подготвят сигнал за картел. Цената на свободния пазар се определя от принципа на търсенето и предлагането, а на регулирания – само от КЕВР и тя не може да се променя, напомни енергийният министър.

Освен това, Теменужка Петкова обяви и, че от предлаганата от ТЕЦ енергия на борсата от началото на тази година в размер на 89 хил. мегаватчаса са продадени само 78 хил. мегаватчаса. По отношение на предлаганата от НЕК енергия разликата е още по-голяма - при предложени 146 хил. мегаватчаса, само 39 хил. мегаватчаса купени, което беше потвърдено и от шефа на НЕК Петър Илиев, който в прав текст каза, че няма търсене. Отново беше напомнено, че на Българската енергийна борса се публикуват моментално параметрите на всяка сделка за купуване и продажба на ток.

Смея да твърдя, че мога различа мошеника от нормалния човек, завърши Петкова в отговор на обвинения от бизнеса, че в държавната енергетика и в енергийното министерство работели мошеници, шизофреници и мафиоти. Тя напомни, че на председателя на АИКБ Васил Велев може да не му харесва, но е факт, че българският бизнес получава държавна помощ заради облекчението за зелената енергия и ще я получава до 2020 година - в закона за ВЕИ.

Петкова подчерта и изрично, че няма да посегне на студения резерв, защото той е неизменен елемент в осигуряването на националната сигурност.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички