Петкова не казва къде ще е хранилището за ядрени отпадъци от АЕЦ "Белене"

Петкова не казва къде ще е хранилището за ядрени отпадъци от АЕЦ
Източник: БГНЕС

Участието на "Росатом" в реализацията на АЕЦ "Белене" е ключово. Всяко едно действие по проекта е свързано с волята на "Росатом". С "Росатом" имаме много добри отношения. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с искането на правителството проектът "Белене" да бъде рестартиран.

Неофициално обаче има информация Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC) е изявила желание да добави още два, китайски реактора, в проекта "Белене". По тази тема официално няма още коментари.

Освен това, Петкова обяви пред БНТ, че нямало да има проблем с хранилището за отпадъците от АЕЦ "Белене", защото това било решено още 2004 година. Тя обаче не каза къде ще е това хранилище.

Припомняме, че въпросът за хранилището беше повдигнат от бившия председател на СДС и част от "Демократична България" Мартин Димитров. Той попита къде ще е хранилището и кога държавата ще обяви решението си, за да видим дали избраната община ще е съгласна да приеме хранилище за ядрени отпадъци.

Не смятам, че има някакви външни фактори, които могат да повлияят, подчерта министърът, в отговор на въпрос на БНТ дали има външни фактори, които пречат на проекта. Изрично попитана дали може да има натиск като този на САЩ да се спре реализацията на "Северен поток 2", Петкова отвърна, че не мисли, че за "Белене" има такова нещо и че е "наше суверенно право" да определим енергийния си микс.

Нашата цел е, ако парламентът ни даде мандат, до края на годината да стартираме процедурата за избор на стратегически инвеститор. Може би този проект може да бъде реализиран в следващите 7-8 години, каза енергийният ни министър.

Петкова за пореден път повтори неща, които казва при всяко интервю по темата. На първо място – че трябва стратегически инвеститор за реализацията на втората българска централа. На второ място – че България има най-ценното в проекта, а именно – лицензирана площадка и оборудване.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.