Петкова след глобата: Желанието на ЕК за приватизация на "Булгартрансгаз" е червена линия

Петкова след глобата: Желанието на ЕК за приватизация на
Източник: БГНЕС

Ние смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова не бе постигнато. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по повод наложената от ЕК глоба от 77 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за господстващо положение.

По думите ѝ аргументите не са били възприети. „Основната причина бе свързана с желанието на ЕК и нейното становище, че да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор. Това за България обаче е червена линия, която не може да се прекрачи, тъй като става дума за инфраструктура, свързана с националната сигурност“, допълни Петкова, цитирана от "Фокус".

Според нея приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант.

"Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика", каза министърът.

„Това, което предвижда процедурата оттук нататък - очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имаме срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, заяви Петкова.

Министърът допълни, че ако някой смята, че тя трябва да понесе политическа отговорност за глобата от ЕК, е готова за това.

На въпрос дали страната ни ще обжалва, министърът обясни, че първо ще трябва да получим официално решението на ЕК. „Нека се запознаем с него. В него ще намерим мотивите на ЕК. Съответно с нашите правни консултанти ще вземем такова решение“, каза още Петкова.

На въпрос дали БЕХ може да изплати тази глоба, тя отговори: „Тук трябва да е ясно, че това, което предвиждат съответно правилата по отношение на плащането на тази глоба, тя да бъде разпределена между съответните дружества. Знаете, че БЕХ е финансов холдинг“.

Повече за причините за глобата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.