Петкова: "Булгартрансгаз" ще загуби част от приходите си заради "Турски поток"


Петкова: "Булгартрансгаз" ще загуби част от приходите си заради "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

2966

Основната част от приходите на „Булгартрансгаз“ от транзит идват от Турция. С реализацията на „Турски поток“ ще загубим много съществена част от транзита и от приходите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на парламентарната комисия по енергетика, предаде „Фокус“.

По думите ѝ приходите на „Булгартрансгаз“ са около 207 млн. лева на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция.

„Булгартрансгаз“ реализира приходите си от транзит, основно за Гърция, Турция и Македония. От 17 млрд. куб. м газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 млрд. са за Турция. Около 2 млрд. са за Гърция, малко под 1 млрд. са за Македония“, обясни Теменужка Петкова.

Според нея ако не се реагира адекватно и не се актуализира енергийната стратегия, големите инфраструктурни проекти биха се отразили неблагоприятно във финансово отношение върху българския енергиен сектор и икономика.

"Много важна задача, която трябва да бъде изпълнена, с оглед реализация на концепцията за газоразпределителен център и за диверсификация на източниците за доставка на природен газ е България много ясно да заяви и да вземе решение, да заяви участие в новоизгаждащия се LNG терминал на Александрополис", допълни министърът.

„Участие в този проект трябва да вземе „Булгартрансгаз“. Тъй като той е дружеството, което не развива мрежата, а инвестира в инфраструктура. Участието в такава проекта компания би било наистина изключително удачно. В него виждаме възможност да придобием до 25% от акционерния капитал на тази проекта компания. Нещо, което „ще ни отвори вратата“ към други различни източници за доставка на природен газ, от САЩ, Катар, Египет“, каза още Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички