Петкова: "Булгартрансгаз" ще загуби част от приходите си заради "Турски поток"

Петкова:
Източник: БГНЕС

Основната част от приходите на „Булгартрансгаз“ от транзит идват от Турция. С реализацията на „Турски поток“ ще загубим много съществена част от транзита и от приходите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на парламентарната комисия по енергетика, предаде „Фокус“.

По думите ѝ приходите на „Булгартрансгаз“ са около 207 млн. лева на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция.

„Булгартрансгаз“ реализира приходите си от транзит, основно за Гърция, Турция и Македония. От 17 млрд. куб. м газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 млрд. са за Турция. Около 2 млрд. са за Гърция, малко под 1 млрд. са за Македония“, обясни Теменужка Петкова.

Според нея ако не се реагира адекватно и не се актуализира енергийната стратегия, големите инфраструктурни проекти биха се отразили неблагоприятно във финансово отношение върху българския енергиен сектор и икономика.

"Много важна задача, която трябва да бъде изпълнена, с оглед реализация на концепцията за газоразпределителен център и за диверсификация на източниците за доставка на природен газ е България много ясно да заяви и да вземе решение, да заяви участие в новоизгаждащия се LNG терминал на Александрополис", допълни министърът.

„Участие в този проект трябва да вземе „Булгартрансгаз“. Тъй като той е дружеството, което не развива мрежата, а инвестира в инфраструктура. Участието в такава проекта компания би било наистина изключително удачно. В него виждаме възможност да придобием до 25% от акционерния капитал на тази проекта компания. Нещо, което „ще ни отвори вратата“ към други различни източници за доставка на природен газ, от САЩ, Катар, Египет“, каза още Петкова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.