Петкова: АЕЦ „Белене“ може да бъде построена за 7-8 години

Петкова: АЕЦ „Белене“ може да бъде построена за 7-8 години
Източник: БГНЕС

АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Мораториум върху проекта „Белене“ няма и никога не е имало. Това, което народното събрание прие днес, е със свое решение да се възобновят действията, свързани с възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ в условията на пазарна реализация и чрез отделяне на пасивите и активите в отделна компания. Това решение, което е взело Народното събрание през 2012 година, е решение, подкрепящо действията на правителството тогава. С решението, което се взима днес, това е новата воля на българския парламент. Искам това да стане ясно – никога не е имало мораториум над този проект“, обясни енергийният министър, цитирана от БГНЕС.

Според нея, след днешната подкрепа за проекта от българския парламент, ръцете на правителството вече са развързани, а работата по реализирането му може да започне.

„НЕК трябва да направи пазарна оценка на активите, които притежаваме с този проект и да вървим напред. Много е важно процедурата да бъде добре конструирана, да бъде публична и прозрачна, с обективни критерии“, подчерта министърът и изрази надежда, че инвеститорският интерес, който към момента е заявен, ще бъде препотвърден.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.