Петкова: До края на деня ще платим дължимото за реакторите на АЕЦ "Белене"


Петкова: До края на деня ще платим дължимото за реакторите на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

2375

До края на деня най-вероятно ще платим дължимото на "Атомстройекспорт" за двата реактора, за които бяхме осъдени на международен арбитраж. Така ще покрием задълженията си преди крайния срок – 15 декември, и няма да плащаме дневни наказателни лихви. Категорично получихме и потвърждение от ЕК, че държавният заем за плащането е по правилата. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, като намекна явно и, че заради похарчените пари по проекта до този момент се търси с всичка сила възможност да се построи „Белене“.

Енергийният министър в оставка буквално беше засипана с въпроси по темата. Основни питащи бяха депутатите Мартин Димитров и Митхат Метин. Димитров попита има ли директен частен интерес към АЕЦ „Белене“, а Метин зададе няколко въпроса – дали Русия е съгласна евентуално Иран да купи произведените два реактора от „Атомстройекспорт“, за които България беше принудена да плати 620 млн. евро, дали „Росатом“ има желание да участва в изграждане на АЕЦ „Белене“ и дали държавата има готовност да довърши централата, ако се започне строеж и поради някаква причина евентуален частен инвеститор се оттегли.

Петкова обясни, че нейното мнение и това на правителството в оставка е, че АЕЦ „Белене“ може да бъде изградена само като частен проект. Министърът на енергетиката напомни, че площадката за „Белене“ струва 1,4 млрд. лева, а оборудването от „Атомстройекспорт“ е 1,2 млрд. лева – т.е. общо 2,6 млрд. лева. Затова и Петкова иска тези активи да бъдат обособени в една проектна компания и след това публично да се извърши продажбата ѝ. Има инвеститорски интерес, каза тя, без да даде конкретно уточнение откъде. Досега публикациите в медиите бяха за интерес от САЩ, от Франция и от Китай.

Мартин Димитров обяви, че след АЕЦ „Фукушима“ е безумно да се прави нова ядрена централа, още повече, че България няма нужда от толкова много електричество. Той добави, че е убеден, че частният инвеститор няма да направи хранилище за ядрени отпадъци и застраховката няма да покрие реалния риск от ядрен инцидент. България няма нужда от нова ядрена общност, след като животът на V-ти и VI-ти блок на „Козлодуй“ ще бъде удължен, подчерта Димитров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички