Петкова: Държавата не е виновна за поскъпването на тока за бизнеса


Петкова: Държавата не е виновна за поскъпването на тока за бизнеса
Снимка: БГНЕС

2366

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика. Това стана по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Синдикатите поискаха от държавата да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, за да не се допускат такива скокове в цената на индустриалния ток, заради които предприятия бяха принудени да затворят през есента на миналата година.

Председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев припомни, че от началото на тази година държавният регулатор от началото на годината има правомощията да разследва случаи на търговски сделки на борсата. За тази цел на регулатора се отпуска допълнителен бюджет и ще се назначат разследващи специалисти.

"До края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г. Стъпките внимателно се съгласуват с Брюксел. Следващите месеци Министерството на енергетиката ще пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите", заяви Петкова, цитирана от БГНЕС.

Сред заложените мерки е увеличение на дела на произведената енергия от ВЕИ до 25% спрямо общата произведена в страната.

Сред мерките е и поетапното уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Петкова заяви, че целта е следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички