Петкова: ЕРП-тата губят милиони от кражбите на ток


Петкова: ЕРП-тата губят милиони от кражбите на ток
Снимка: БГНЕС

2286

Въпросът с цената на тока, която плащат тези, които крадат, е въпрос, който трябва да намери решението си максимално бързо, защото от това губим всички ние. Не е справедливо и обосновано този, който краде ток, да плаща по-малко от този, който е изряден платец. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на превенцията на кражбите на електроенергия и енергийни съоръжения, предаде БГНЕС.

„Темата за кражбата на ток е много важна и от гледна точка на енергийната ни сигурност. Когато има посегателство върху електропреносната мрежа, има и много сериозни рискове върху цялата енергийна мрежа”, заяви Петкова.

Тя бе категорична, че трябва да се намери пътя за борба с този проблем. „Трите електропреносни дружества генерират загуба в милиони левова от кражбата на ток. За 2015-2016 г. до този момент посегателствата към ЕСО са 17 на брой и щетите са в милиони левове”, обясни енергийният министър. Петкова припомни, че кражбата на електрическа енергия е визирана и в Наказателния кодекс и представлява криминално деяние, за което се предвиждат санкции, включително лишаване от свобода.

Има предложение цената на киловат час за лицата, които крадат ток, да се вдигне, каза още министърът. Наказателният кодекс е предвидил разпоредба, съгласно която, когато се установи по съответния ред, че има незаконно посегателство върху електроенергийната система, газопреносната мрежа и топлоснабдителната система, е предвидена санкция и наказание - лишаване от свобода. „Има подобни присъди, но голяма част от тях не са влезели в изпълнение за лицата, които са откраднали електрическа енергия. На лице е много сериозна воля от страна на правителството, парламента, този проблем да бъде решен. Той седи на дневен ред от много дълги години, но решаването му преминава през определени стъпки, които трябва да бъдат извървени. Предложих да се създаде съвместна работна група, която да излезе с конкретни законови предложения”, посочи Петкова.

Тя обаче обясни, че към настоящия момент съществува несправедливост, че тези лица, които крадат ток, плащат по цена, която е на технологични разходи, които са приблизително около 6 ст. на киловат час. „Тези 6 ст. включват цената за пренос и задължение към обществото. Лоялните клиенти плащат около 13-15 ст. на киловат час. Това е недопустимо. Според мен проблемът идва през 2014 г., когато бившата КЕВР приравнява тези кражби към технологичните разходи, които се заплащат от електроразпределителните предприятия”, разясни ресорният министър.

Относно посещението й в Кипър тя коментира, че вчера е било проведено първото заседание на работна група и от страна на Кипър е бил проявен много сериозен интерес към концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България и възможността един от източниците за доставка на природен газ за газовия хъб „Балкан” да бъде именно кипърски газ от находището „Афродита”. Тя подчерта още, че се надява утре парламентът да приеме на второ четене законопроектът за помощта за НЕК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички