Петкова: Електроенергийната борса работи добре


Петкова: Електроенергийната борса работи добре
Снимка: БГНЕС

2663

Българската независима електроенергийна борса работи по правилата на ЕС. Нашата борса работи изключително добре. Тя стартира през 2016 година и за три години се разви изключително успешно. Налице е цялата палитра от платформи, на които може да се търгува електрическа енергия. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Петкова дойде в Народното събрание, за да участва в заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, където заедно с ръководството на КЕВР, представители на бизнеса и производителите на електрическа енергия трябваше да дискутират състоянието на свободния пазар на електричество у нас, както и възможните законодателни решения, но то бе отложено. Преди дни едрият бизнес поиска отново оставката на шефа на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, който индустриалците обвиняват в лобизъм заради значителното поскъпване на тока за бизнеса в България.

Министърът увери, че приоритет на правителството е да осигури добри условия за развитие на бизнеса, както и че ще търси решение на всеки един проблем. „Това, което аз бих посъветвала бизнеса и малките предприятия, е да полагат усилия и да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни договори. Това им гарантира предвидимост по отношение на разходите и една по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват“, обясни министър Петкова.

Тя подчерта, че може да се говори за законодателни промени в тази област едва след като бъде извършен сериозен анализ, както и припомни, че всеки, който разполага с данни за някакви нарушения, може да сезира КЕВР.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов отказа коментар по темата и подчерта, че ще направи такъв след като се проведе отложеното днес заседание на парламентарната енергийна комисия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички