Петкова: Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г.


Петкова: Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г.
Снимка: БГНЕС

2499

В края на 2019 г. интерконекторът между България и Гърция трябва да бъде въведен в търговска експлоатация. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция, свързана с втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта.

„След днешната среща, след изключително откровения и приятелски диалог, който имаме между нашите две страни и нашите две правителства, смятам, че ние работим и гледаме в една посока и този проект ще бъде успешен. Така че аз не допускам, че ще има някакъв проблем с втората фаза на пазарния тест“, допълни тя, цитирана от "Фокус".

„Когато взехме окончателното инвестиционно решение на 10 декември миналата година, ние много ясно заложихме оттук нататък какви да бъдат стъпките. Разписахме и пътна карта, която плътно следваме към този момент“, припомни енергийният министър. По думите й след успешното провеждане на втората фаза на пазарния тест следва възлагането на процедурата за обществена поръчка, свързана с изграждането на междусистемната връзка между Гърция и България.

„В края на 2019 година проектът трябва да бъде въведен в търговска експлоатация“, каза още министърът.

По думите ѝ в първата фаза на пазарния тест 9 компании заявиха своя интерес и резервираха количества на обвързваща фаза в размер на 4 милиарда 380 милиона кубични метра газ, като тези количества надхвърлят първоначалния капацитет от 3 милиарда за този газопровод“, изтъкна енергийният министър. „Към този момент е на лице интерес да участват във втората фаза на пазарния тест компании, които не са взели участие в първата фаза. Това означава, че проектът е жизнеспособен, изключително важен и той ще бъде успешен“, допълни Петкова.

Тя каза още, че 4 нови компании са проявили интерес към проекта.

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис заяви от своя страна, че доброто сътрудничество не само между двете министерства, но и между двете държави имат изключително значение за стабилността на Балканите, и то в един кризисен момент, който всички осъзнават. „Доволни сме от начина, по който вървят нещата по изграждането на проекта и от това, че нови фирми изразяват интерес да се включат с по-големи количества в него. Гръцко-българският тръбопровод е непосредствено свързан с големите енергийни проекти в региона“, каза още той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички