Петкова: Инвеститор за "Белене" ще бъде избран след 9 етапа

Петкова: Инвеститор за
Източник: БГНЕС

България кани индустриални консуматори на енергия от Балканите да се включат в проекта "Белене". Това каза на брифинг след заседанието на Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Припомняме, че процедурата трябваше да е готова до края на октомври, но чак днес Министерският съвет обсъди нещата. Съгласно казаното от Петкова, стратегически инвеститор ще бъде избран в рамките на 12 месеца след процедура от 9 етапа. Петкова отрече, че моделът е бил обсъждан първо с руската страна (бел. ред. - засега като най-силен кандидат се очертава "Росатом"), но вече имало позволение от правителството подробности да бъдат представени пред парламента. Това щяло да стане веднага, щом енергийният министър бъде "повикана" от Народното събрание.

Енергийният министър уточни, че чак в деветия етап се предвижда да бъде подписано акционерно споразумение. Ако всичко върви нормално, би трябвало след 1 година да има структурирана компания, която да търси проектно финансиране за реализацията на АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на Петкова. И подчерта - няма как да бъде избегнат един или друг етап от процедурата, за да станат нещата "по-бързичко".

Относно сделката за ЧЕЗ, енергийният министър не пожела да коментира какво се случва.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.