Петкова: Надявам се продажбата на "Химко"-Враца да донесе работни места

Петкова: Надявам се продажбата на Химко-Враца да донесе работни места
Източник: БГНЕС

С продажбата на "Химко" – Враца се надявам да се осигурят работни места, важни за района на Северозападна България. Това каза по време на днешния парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на заместник-председателя на Народното събрание и депутат от БДЦ Явор Хайтов.

Петкова обясни, че министърът на енергетиката няма отношение към завода за торове, тъй като държавата няма участие в капитала му. "Първоначалната продажба на дялове от дружеството започва през 1996 г. и приключва през 2004 г. Оттогава държавата няма участие в дружеството", каза тя, цитирана от "Фокус".

"С решение от 6 юни 2012 г. на Софийския апелативен съд „Химко” ЕАД е обявено в несъстоятелност, неговата дейност е прекратена и е назначен синдик. Както е известно "Булгаргаз" и НЕК са най-големите кредитори на „Химко”. След обявяване на несъстоятелността двамата най-големи кредитори са извършили разходи по несъстоятелността в размер, както следва Булгаргаз – 420 187 лв. и НЕК – 163 826 лв. На обявените досега няколко търга за продажба на предприятието не са се явили кандидати, при което синдикът при решение на съда е пристъпил към продажба на активи от „Химко” ЕАД“, разказа министърът на енергетиката.

"На 23 декември 2015 г. е оповестена продажба на имуществото на дружеството, насрочена за 20 януари 2016 г. На проведения търг на пряко договаряне се е явил 1 кандидат и след преговори е избран за купувач“, заяви министърът на енергетиката.

Този един кандидат е "НСН Инвестмънт" с мажоритарен съдружник депутата от ДПС Делян Пеевски, стана ясно преди дни.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.