Петкова: Няма как България да откупи акции на ЧЕЗ на този етап


Петкова: Няма как България да откупи акции на ЧЕЗ на този етап
Снимка: БГНЕС

2993

На този етап България няма как участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ. Това каза Теменужка Петкова пред журналисти във връзка с възможността страната ни да си върне контрола над ЧЕЗ.

„Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ, трябва да са ясни няколко основни неща. ЧЕЗ е частно дружество“, каза Петкова.

Припомняме, че чешката компания реши да продаде бизнеса си в България и за закупуването му вече има шестима кандидати.

Петкова обърна внимание, че процедурата е по реда на чешкото законодателство и страната ни не би могла да въздейства. Министър Петкова обясни, че когато се говори за това държавата да откупи ЧЕЗ, трябва да е ясно, че това представлява един сериозен ресурс. „Не трябва да забравяме и нещо друго и то е свързано с това, което предстои, да се извърши в електроенергийният сектор България, а именно пълната либерализация на енергийния пазар. Да не забравяме това, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол“, каза Петкова.

По думите й всяко едно от тях ще трябва да се бори и конкурира с всички останали доставчици. Тя поясни, че след либерализацията те ще получават такса пренос и такса достъп, но всичко останало по отношение на търговията с електрическата енергия ще бъде на пазарен принцип.

Поръчката за интерконектора Гърция – България трябва да стартира съвсем скоро, а строителството му трябва да започне до края на първото тримесечие на 2018 г., заяви още Петкова, цитирана от Фокус.

„За да стане факт диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, България трябва да разполага с необходимата инфраструктура. Поради тази причина ние неколкократно и в рамките на нашия предишен управленски мандат сме дефинирали своите приоритети и те са свързани с това България да изгради необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източници. Безспорен приоритет е изграждането на тази необходима инфраструктура и изграждането на интерконектора Гърция – България“, каза министър Петкова.

Тя посочи, че този проект е напреднал в последните две години, а към към днешна дата сме на етап, в който се подготвя документацията за провеждането на обществената поръчка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички