Петкова: Няма как да се закрият американските централи


Петкова: Няма как да се закрият американските централи
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2661

Физическото закриване на централите на ТЕЦ "Марица 1" и "Марица 3" няма как да се случи. Това заяви енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти по време на конференцията "Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора" на Българската петролна и газова асоциацията. Това съобщи репортер на Actualno.com.

Знаете, че беше подготвена методология от нашите икономически и правни консултанти, тази методология е съгласувана с ЕК по отношение изчисляването на невъзстановяемите разходи. Предоставена е на двете американски централи, очакваме те да се запознаят с тази методология, да направят своите анализи и надявам се след един такъв процес ще се върви към стартиране на преговори, заяви Петкова по повод исканията на синдикатите за прекратяване на договорите с американските централи.

Потребността от течни горива непрекъснато нараства, но в същото време те са източник на емисии на парникови газове, това означава, че трябва да се търсят сътоветните подхои, да се внедряват такъв тип подходи, които да са екологосъобразни и енергоефективни, за да може да се гарантира устойчивостта на тази индустрия. Сигурна съм, че в рамките на днешната конференция ще бъдат чути всички гледни точки, допълни енергийният министър.

По повод вчерашното заседание на извънредната комисия за ЧЕЗ, министър Петкова коменира: "Вчера имаше заседание, там бяха и синдикатите, потенциалните кандидат-купувачи и българският регулатор в лицето на г-н Иван Иванов. Това, което чухме всички бяха въпросите, котио народните представители поставиха за сделката. За нея е нужно финансиране, ако те го осигурят - ще се върви към финализиране на сделката. Чуха се гласове от страна на продавача на активите на ЧЕЗ, че те обмислят и вариант за преговори със втория в класирането. Това е изцяло в правомощията на чешката държава.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички