Петкова: Няма основания за поскъпване на тока


Петкова: Няма основания за поскъпване на тока
Снимка: БГНЕС

1902

Електроенергийната система на страната е стабилна, българските граждани нямат основание да се притесняват. Заради начина, по-който се развива българската енергетика, смятам, че не са налице основания за повишение на цената на електрическата енергия.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

Министърът припомни, че българският бизнес ползва държавна помощ и плаща по-малко разходи за електрическа енергия, като уточни, че до 30 юни 2018 г. бизнесът ще получава държавната помощ.

В България има регулиран пазар и свободен пазар. Битовите и небитовите потребители са на регулирания пазар. Всички останали абонати, част от индустрията, са на свободния пазар. Години наред цената на свободния пазар беше по-ниска от колкото ние плащахме като битови потребители. Трябва да свикнем с това, че електрическата енергия е стока, като всяка друга, чиято цена се определя от пазара, отбеляза Петкова.

Това, което държавата може да направи, е чрез нейните контролни институции да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картел на свободния пазар и да направи проверки чрез Комисията за защита на конкуренцията, стана ясно още от думите на министър Петкова.

Трудно ми е да се произнеса по въпроса дали има картелно споразумение на свободния пазар на електрическа енергия. С промените от 1 януари 2018 г. КЕВР ще има правомощия да упражнява контролни функции на пазара на електрическа енергия на едро.

КЕВР ще бъде в правото си, където установи недобри практики по отношение на търговията с електрическа енергия, да предприеме съответните действия. Разбира се, не пречи тези търговци да бъдат публично оповестени, коментира Теменужка Петкова.

Интерконекторът България - Гърция

В ход са две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България, каза енергийният министър по повод проектите за диверсификация на природен газ на Балканите.

Много се надявам в края на българското европредседателство да бъде положена първата копка за изграждането на интерконектора, отбеляза Петкова

Припомняме, че интерконекторът Гърция-България е от първостепенно значение за диверсификация източника на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор.

Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

Министърът на енергетиката поясни, че проблемът с пенсионирането на българските миньори ще бъде решен. По думите й дефицит на електрическа енергия у нас няма.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички