Петкова: През 2018 г. става ясно дали ще градим газова връзка с Македония


Петкова: През 2018 г. става ясно дали ще градим газова връзка с Македония
Снимка: БГНЕС

2692

Това, което предвижда Меморандумът за сътрудничество в областта на природния газ, е, че в следващите дни ще се прави анализ за директна газова връзка с Македония. В началото на следващата година ще имаме яснота дали такава газова връзка може да бъде изградена. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Ние имаме много ясна визия по отношение на развитието на българската енергетика. Безспорно на първо място е сигурността на доставките и диверсификацията на източниците в енергийния сектор. Ние работим за енергийната стратегия на страната с хоризонт до 2050 г. Надявам се до средата на следващата година да имаме вече такава енергийна стратегия, каза Петкова в ефира на БНТ.

Газовият хъб "Балкан"

Това е една концепция, разработена с нашите партньори от Европейската комисия. Хъбът отговаря изцяло на изискванията на Европейския енергиен съюз. Този проект ще доведе до диверсификацията на източниците на природния газ. Подкрепата от ЕС е безрезервна и мисля, че това ще бъде един успешен проект, смята Теменужка Петкова.

По думите й ние трябва да имаме наличната инфраструктура, за да разпределяме природен газ от различни източници, като на първо място е важно да бъде изграден интерконекторът с Гърция. Ние сме в много напреднала фаза, като това ще се случи в края на месец септември, началото на октомври.

Относно газовия хъб "Балкан" трябва първо да се пусне предпроектното проучване, което ще даде информация за реализацията на този проект, заяви министърът на енергетиката.

АЕЦ "Белене"

До края на тази година ще бъде стартирана процедурата по приватизация по отношение на този проект. Аз мисля, че такъв интерес ще има, но ако няма - ние мислим за възможността за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи Петкова.

Трудно е да кажем обаче към този момент какво ще е необходимо, за да построим седмия блок на АЕЦ "Козлодуй" с реакторите, които притежаваме. Те са изключително добри като технология и като качество. Важно е да реализираме по най-добрия начин това оборудване, за което платихме, уточни енергийният министър.

ТЕЦ-овете

Завишените изисквания на Европейската комисия към екологичните норми на инсталациите са големи. Независимо от това директивата предвижда деругация, т.е. отклонение от тези норми. Съществува възможност и за безсрочна деругация, но горивните централи трябва да знаят, че тяхната роля за инвестиции в сероочистващите устройства е много голяма. Ако не постигнем такава деругация, това би било сериозен проблем, но аз мисля, че до това няма да се стигне, каза Петкова.

Кога ще избираме от кого да купуваме ток?

Пълната либерализация на пазара е процес, който се отлага от години. В последните години се направиха много неща в тази посока. Работи българсака енергийна борса, а битовите потребители могат да излязат на пазара след един продължителен процес. Това е време между 3 и 5 години. Излизането на битовите потребители трябва да стане поетапно. Трябва да се разработи механизъм и за защита на енергийно уязвимите потребители, уточни още Теменужка Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички