Петкова: Приоритет ще е интегрирането на Западните Балкани към Енергийния съюз


Петкова: Приоритет ще е интегрирането на Западните Балкани към Енергийния съюз
Снимка: Министерство на енергетиката

2538

По време на българското председателство на ЕС основен приоритет ще е интегрирането на Западните Балкани към Енергийния съюз. България подкрепя усилията за постигане на прогрес по преструктурирането на европейската електроенергийна система и завършването на единния вътрешен енергиен пазар в ЕС, който да функционира в полза на потребителите.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на провелото се в Талин, Естония, неформално заседание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз. Основна тема на срещата бе развитието на електроенергийната система на ЕС, укрепването ѝ чрез засилване на връзките между мрежите на страните, съобщават от пресцентъра на МЕ.

В рамките на неформалното заседание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз министър Петкова проведе срещи с делегациите на Германия, Австрия и Полша. Пред колегите си тя представи приоритетите за предстоящото българско председателство в сферата на енергетиката. „Ще насочим усилията си за постигане на напредък по „енергийния пакет“, приемане на досиетата, свързани с енергийната ефективност и енергийните показатели на сградите. Подкрепяме стремежа на Европейската комисия за намаляване на административната тежест при управлението на Енергийния съюз. Споделяме виждането, че съюзът следва да отразява спецификите на отделните държави-членки и да се базира на равнопоставеност“, каза Теменужка Петкова. По думите й по време на председателството страната ни ще акцентира върху засилване на сътрудничеството и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани.

Петкова и зам.-министърът на енергетиката на Полша Михак Куртика обсъдиха предизвикателството пред двете страни, свързано с приетия от ЕК референтен документ за нови стойности за емисионни нива на вредни вещества в атмосферата. България и Полша се обединиха около това, че новите изисквания изправят енергийния сектор пред сериозно изпитание, тъй като големите горивни инсталации произвеждат значително количество от електроенергията.

Петкова се срещна и с Клод Турме, докладчик по Регламента за управление на Енергийния съюз. Според Турме страните от Югоизточна Европа следва да акцентират върху постигнатия си напредък по прилагане на мерки за енергийна ефективност.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички