Петкова: Промените в Закона за водите са добра крачка напред


Петкова: Промените в Закона за водите са добра крачка напред
Снимка: БГНЕС

2528

Много добра крачка напред са предлаганите промени в Закона за водите. Това каза на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с резултатите от дейността на работната група за безопасната експлоатация на язовирите, предаде „Фокус“.

„Темата, свързана със стопанисването на язовирите, с тяхното управление, години наред стоеше нерешен. Това, което успяхме да направим в рамките на един месец, е много добра крачка напред в решаването на тези въпроси“, обясни Петкова. „НЕК стопанисваше едни от най-големите, комплексни и значими язовири. До този момент не бе изяснен статутът на тези язовири – въз основа на какъв акт те се предоставят на НЕК. В резултат НЕК е била задължена да извършва разходи по стопанисването им, но без да ги управлява“, заяви Петкова.

„С промените, които се правят, се дава яснота по отношение на това, че всички тези язовири, които се намират в приложение номер 1 в Закона за водите, ще бъдат стопанисвани и управлявани по ред и начин определен от съответните министри, в чиито ресори са съответните язовири“, каза още министърът.

Освен класифицирането на язовирите, текстовете уреждат и въпросите, свързани със собствеността им. В преходните и заключителни разпоредби е определен тримесечен срок за вземане на решение от общинските съвети кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата. Създава се Държавно предприятие, което да поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините. По този начин ще се окрупни собствеността на общините и на останалите оператори, които не могат да се справят с поддръжката им към момента. Принципът, че собственикът носи отговорност се запазва.

Създава се и специализирано търговско предприятие, което да се ангажира с ремонта и поддръжката на тези язовири. Търговското дружество ще е към Министерство на икономиката, като целта му е то да поеме буферния период до прехвърлянето на собствеността. Ще се облекчи и режимът за извеждане на язовирите от експлоатация. ДАМТН ще разполага и с по-сериозни принудителни административни мерки по отношение на собствениците.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички