Петкова: Скоро ще стане ясно дали "Турски поток" ще мине през България


Петкова: Скоро ще стане ясно дали "Турски поток" ще мине през България
Снимка: БГНЕС

2580

Скоро ще стане ясно дали втората тръба от „Турски поток“ ще мине през България или решението ще бъде друго. Не сме заложници на никаква битка, трябва да следваме нашата политика, правим всичко според европейските регламенти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

По думите ѝ трябва да следваме националните си интереси и стриктно да спазваме европейското законодателство за "Турски поток."

"Турски поток",  като проект видяхме, че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък това, за което в България работим е реализацията на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център. По нея работим заедно с ЕК, подкрепя се от Комисията и предвижда няколко основни елемента", поясни Петкова в интервю за bTV.

Министърът уточни, че концепцията представлява България да изгради липсващата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от поне три източника, изграждане на борса за търговия с природен газ.

Министър Петкова каза още, че в концепцията е включен и анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България до границата със Сърбия.

"Какво решение ще вземе Русия то трябва да бъде съгласно европейските правила. България стриктно следва европейското законодателство в областта на енергетиката, по-специално на природния газ. Не бива да се повтарят стари грешки", допълни още Петкова.

Министър Петкова е категорична, че "трябва да следваме националните си интереси, основната политика, която води ЕС в областта на енергетиката - за диверсификация на източниците, за либерализация на пазара на природния газ и стриктно да спазваме европейското законодателство."

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички