Петкова: Трябва да се опитаме да реализираме АЕЦ "Белене"


Петкова: Трябва да се опитаме да реализираме АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

4779

С проекта АЕЦ "Белене" нещата вървят към развръзка. Оборудването вече е тук на територията на България. Работим по това да развием всеки от възможните варианти за АЕЦ "Белене" и до 30 юни ще депозираме своето предложение в парламента. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ. На въпрос дали трябва да реализираме проекта, Петкова отговори, че според нея трябва да опитаме.

По думите ѝ такова едно решение трябва да бъде взето с много широк консенсус. Според мен трябва да направим опит тези активи, които имаме, и това оборудване да бъдат оползотворени по най-добрия начин, поясни още Петкова.

Бъдещето на ТЕЦ-овете

Хората трябва да знаят, че през миналата година Европейската комисия (EК) прие значително по-високи изисквания към производителите на енергия от въглища, свързани със завишени изисквания от гледна точка на екологичните параметри. Нашите топлоелектрически централи ще кандидатстват да получат дерогация (частична отмяна на даден закон за определен срок - бел. ред.), стана ясно от думите на Петкова.

Всяка една мощност ще кандидатства поотделно за дерогация. Държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 е направила инвестиции в подобренията на сероочистващите устройства, американските централи, колегите от ТЕЦ "Бобов дол" също са направили сериозни инвестиции. Всяка една от нашите централи е изготвила своите проучвания, за да защити своето искане за дерогация, поясни енергийният министър.

Що се отнася до договорите с т.н. "Американски централи", НЕК е тази, която има дългосрочни договори с тези две централи. Това, за което работим, е да се даде ясна методика за това какъв би могъл да бъде размерът на невъзстановяемите разходи на тези инвестиции. Мисля, че ще намерим най-добрия начин да постигнем диалог, убедена е Петкова.

Какво заяви министърът за продажбата на ЧЕЗ и по други теми прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички