Петкова: В България токът на свободния пазар е сред най-евтините в ЕС


Петкова: В България токът на свободния пазар е сред най-евтините в ЕС
Снимка: БГНЕС

3142

Към момента становище на Европейската комисия за неправомерна държавна помощ за американските централи няма. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

„По отношение на прекратяването на договорите с американските централи не мога да кажа нищо по-различно от вече обявеното. Министерствата на енергетиката и финансите работим активно с Еврокомисията, в непрекъсната комуникация сме и ако има нещо ново, първи ще уведомим парламента“, каза Петкова.

Тя отговори на въпроси на Веселинов и за необосновано повишение в цените на енергийния пазар.

„Основните производители и доставчици на електроенергия са дъщерните дружества на БЕХ. Те стриктно изпълняват своите ангажименти за регулирания и свободния пазар. България не е изолиран остров и цените тук са в съзвучие с тенденциите в региона. Всъщност у нас среднопретеглената цена на еленергията е сред най-ниските в ЕС. Цената се формира както при всяка една друга стока – на база търсене и предлагане“, заяви министърът.

Министърът обясни, че среднопретеглената цена за тока на свободния пазар през изтеклата година е била 76.90 лв., или около 39 евро. В същото време в Румъния тя е била 48 евро, а в Унгария - 50 евро за мегаватчас.

Петкова допълни, че българската енергийна борса предлага голяма палитра от продукти на купувачите, което е в техен интерес. По думите ѝ волатилността на българския пазар е съпоставима с други пазари, дори е по-ниска от тази в страни като Унгария и Румъния, където борсите са по-развити.

Министърът подчерта, че ако някой има съмнения и доказателства за нарушения при определяното на цените в енергетиката, трябва да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На това Искрен Веселинов репликира, че данните за непазарно поведение на търговците са в медиите и едва ли има нужда от сезиране, при положение, че дори и членове на Министерски съвет са съобщавали за подобни неща. Веселинов вероятно имаше предвид вицепремиера Валери Симеонов, който преди дни описа предполагаеми схеми в енергетиката в профила си във Facebook.

“КЗК предприе много бързи мерки за секторен анализ на свободния пазар на еленергия. Сигурна съм, че ще разследва всички участници, за които има данни за неконкурентно държание, картели и т.н. Ние очакваме този анализ с голям интерес. Но Министерство на енергетиката на практика няма конкретни правомощия да се намесва на свободния пазар“, каза от своя страна Теменужка Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички