Петролната асоциация: Горивата ще поскъпнат със стотинки


Петролната асоциация: Горивата ще поскъпнат със стотинки
Снимка: БГНЕС

2984

Не се очаква сериозно поскъпване на цените на горивата през летните месеци, дори и да има такова, то ще бъде в рамките на няколко стотинки. Това каза Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация, пред "Фокус".

По думите му цените през летните месеци не се определят единствено от цената на суровия петрол, затова и дългосрочни прогнози са трудни.

„Влияние на международните пазари обаче оказват няколко съществени фактора", обясни той.

„На първо място продукцията на ОПЕК, както и останалите участници в споразумението за ограничаване на добива, намалява трети пореден месец – през април тя е била с около 730 хиляди барела по-малко от фиксираните квоти. На второ място съществува известен проблем с добивите, които Венецуела доставя на пазара, тъй като те са непрекъснато намаляващи от февруари 2016 година. В допълнение, търсенето и предлагането на суров петрол са почти балансирани в настоящия момент. Всичко това говори, че санкциите, които Доналд Тръмп евентуално ще наложи върху Иран, биха повлияли. Факт е обаче и това, че пазарът беше подготвен за това, даже и миналия път, когато се говореше за преподписване на санкциите, имаше готовност това да се случи“, обясни той.

Светослав Бенчев коментира още, че фактор за трайното задържане цените на петрола надолу би могъл да бъде Американският шистов добив, ОПЕК и евентуалното продължаване на споразумението с Русия. „Ако търсенето на петрол се увеличи поради растеж на световната икономика, каквито са очакванията, е възможно през следващата година и цената на барел да се увеличи, но е твърде рано за прогнози", обясни експертът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички