Петролът поскъпна заради влиянието на урагана Харви върху производството

Петролът поскъпна заради влиянието на урагана Харви върху производството
Източник: iStock/Guliver

Цените на петрола се повишават в петък, след като се оказа, че производството на суров петрол в САЩ е било ударено по-силно от очакваното от урагана Харви. В същото време дори по-голям ураган – Ирма, се насочва към Флорида и заплашва да причини още сътресения в петролната индустрия, съобщава Reuters.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI остават без промяна на ниво от 49,09 долара за барел, а върху петрола сорт Брент се повишават с 21 цента, или 0,39%, до 54,70 долара за барел.

Ураганът Харви удари Мексиканския залив преди две седмици, а цените на петрола първоначално се сринаха, тъй като почти една четвърт от огромната рафинираща индустрия в страната бе ударена от бурята, намалявайки търсенето на суров петрол.

Но докато рафиниращият сектор постепенно се възстановява, същото се случва и с обработката на суров петрол.

„Повечето рафинерии възобновяват работа и очакваме почти пълно възстановяване до края на месеца“, казва американската инвестиционна банка Jefferies.

Влиянието на Харви бе усетено и в производството на петрол. В САЩ то е намаляло с почти 8% от 9,5 млн. барела на ден до 8,8 млн. барела на ден, сочи Администрацията за енергийна информация.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.