Петролът запазва ръста си от петък

Петролът запазва ръста си от петък
Източник: Getty Images / Guliver

Петролните пазари остават стабилни в понеделник и до голяма степен запазват убедителните ръстове, записани в петък, съобщава Reuters.

През последния борсов ден на миналата седмица цените на суровината изненадващо скочиха с около 3% на фона на новината за затваряне на една от най-големите рафинерии в САЩ. Става въпрос за предприятие на Exxon Mobil в Бейтън, щата Тексас. С капацитет от 584 хил. барела дневно това е втората по големина рафинерия в САЩ.

В петък американският лек суров петрол WTI с доставка през септември поскъпна с 1,42 долара (3%) и финишира сесията на нива от 48,51 долара за барел. Въпреки повишението в петък WTI записа седмичен спад от 31 цента (0,6%), което е трета поредна седмична загуба.

Европейският бенчмарк Брент с доставка октомври поскъпна в петък с 1,69 долара (3,3%) до 52,72 долара за барел. За седмицата този сорт петрол записа ръст от 62 цента (около 1,2%).

В понеделник WTI се търгува с 0,16% спад до 48,58 долара за барел, а Брентът поевтинява с 0,30% до 52,56 долара за барел.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.